Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG POREZNE REFORME

Malo se zaletio? Ministar Dobrović sad kaže kako poskupljenja struje ipak neće biti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"PDV za građane pao je s 25 na 13 posto i to daje prostor da ukupnog povećanja cijene struje u odnosu na 12. mjesec neće biti. Za one koji su u sustavu PDV-a bit će određenog povećanja cijene, a ovisno o modelu radi se o 4, 5, 6 posto, vidjet ćemo. Građani neće doživjeti poskupljenje struje u odnosu na lanjsku godinu", kazao je Slaven Dobrović.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović izjavio je danas da će doći do povećanja naknade za obnovljive izvore energije, ali građanima cijena električne energije ne bi trebala rasti u odnosu na prošlu godinu, jer je poreznom reformom snižen PDV na isporuku struje krajnjim potrošačima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poučeni prošlom godinom Europska unija stala u zaštitu potrošača: Nova reforma zaustavit će nagle promjene cijena struje Slika nije dostupna Od 1. svibnja Struja za građane poskupljuje 20, a plin 22 posto!

"Morate znati da je PDV za građane pao s 25 na 13 posto i to daje prostor da ukupnog povećanja cijene struje u odnosu na 12. mjesec neće biti. Radi se o povećanju u ovom dijelu koji se tiče naknade za obnovljive izvore energije i za one koji su u sustavu PDV-a će biti određenog povećanje cijene, a ovisno o modelu radi se o 4, 5, 6 posto, vidjet ćemo. Dakle, građani neće doživjeti poskupljenje struje u odnosu na lanjsku godinu", izjavio je Dobrović uoči konferencije "Central & Eastern European Gas Conference" u organizaciji Energy Delta Instituta.

Na upit za koliko će se povećati ta naknada, Dobrović je odgovorio kako ima više modela, da se o njima još raspravlja te da će odluka biti donesena vrlo brzo. Za građane "neće doći do povećanja cijene struje računajući ovaj efekt PDV-a", ponovio je ministar na opetovane novinarske upite.

Podsjetimo, danas je ministar financija Zdravko Marić na ovu temu kazao: "To ćemo još vidjeti, čuo sam izjavu kolege ministra Dobrovića, pretpostavljam da je tematika vezana uz problematiku naknade za obnovljive izvore energije. Jedna neugodna vijest, koja je ovu Vladu dočekala kao nekakva vrsta ostavštine, ne ulazeći u to da da ja sad propitkujem tko je i zašto potpisao određene ugovore, ali na tu temu ćemo naravno razgovarati".

Za samu konferenciju, kojoj novinari nisu mogli prisustvovati, kazao kako je to važan događaj na kojem su se okupili svi važni igrači u plinskom sektoru, koji je posebno važan za Hrvatsku.

"Mi smo u očekivanju dobrih vijesti oko financiranja LNG terminala koji predstavlja snažan korak naprijed u smislu osiguravanja sigurnosti opskrbe plinom, izlazak na tržište, stvaranje snažnih interkonekcija sa svim susjedima i pozicioniranje Hrvatske kao važne točke na karti EU-a", rekao je te je istaknuo da bi LNG terminal mogao biti u funkciji već 2019. godine.

Taj je projekt, ističe ministar Dobrović, posebno važan zbog "sigurnosti opskrbe za naše građane, da ne bismo došli u situaciju za vrijeme jačih hladnoća, kao što je to bio slučaj sada u siječnju, da se zbog nedostatka plina desi šok na tržištu". "To se nije desilo ovih dana, međutim, jačanjem ovih interkonekcija, stvaranjem novih izvora plina na našem tržištu će se u svakom slučaju stvoriti bolje prilike", kazao je.

Jedan od najavljenih sudionika konferencije je i predstavnik američkog State Departmenta pa je novinare zanimalo znači li to da Hrvatska i dalje ima podršku SAD-a za provedbu projekta LNG terminala, odnosno može li se očekivati da će i nova američka administracija biti jednako predana podršci LNG-u kao i prijašnje.

"Mislim da oni gledaju s odobravanjem na ovaj projekt, dakle jačanje dobavnog pravca, a vjerojatno će i oni biti zainteresirani za isporuku plina", odgovorio je Dobrović, ističući da oko ovog projekta postoji opći konsenzus, jer ga i Europska komisija "vidi kao važno središte za opskrbu".

Osvrnuo se i na prošlotjedne predložene izmjene Zakona o tržištu plina, koje predviđaju da od 1. travnja ove godine dođe do deregulacije tržišta plina te da se, uz ostalo, domaćim proizvođačima omogući da plin prodaju i na međunarodnom tržištu. Dobrović je kazao da preostaje vidjeti kakve će promjene donijeti tržište, ali da je Hrvatska bila obvezna "smanjiti reguliranost cijene i zaštitu potrošača" te da se vjerojatno može očekivati "nekakva promjena cijene, ali to ćemo vidjeti kada dođe vrijeme".

Na novinarski upit o tome razgovara li se već s mađarskim MOL-om oko vrijednosti udjela u Ini koji Hrvatska želi preuzeti, samo je kratko odgovorio: "Pripremamo se za razgovore". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene