Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Današnjem pozivu na bojkot točenja goriva na benzinskim crpkama odazivaju se građani diljem Hrvatske, no čini se kako je Zagreb 'zaspao'.


Dok pristižu brojne dojave iz cijele Hrvatske koja se budi uz bojkot točenja goriva na benzinskim crpkama kojega je inicirala skupina građana na Facebooku razočaranih stalnom korekcijom cijena na više, jutarnja špica u Zagrebu nije dala naslutiti kako je bilo kakav tihi prosvjed građana u tijeku.

Vezani članci Ilustracija Vlada intervenirala: Pogledajte koje su nove cijene goriva Voziti ili štedjeti? - 2 Dnevnik Nove TV istražuje: Tko se vozi najjeftinije? "Cijene energenata i dalje luduju, ali za sada se ova varijanta isplati"

>> Linić: 12 kuna za litru goriva je granica koja se ne smije prijeći

A građane Hrvatske na današnji je bojkot pozvala grupa anonimnih korisnika Facebooka ističući da na taj način treba pokazati nezadovoljstvo previsokim cijenama goriva čijem rastu se ne naslućuje kraj.

Na nekoliko gradskih benzinskih crpki uredno su radili, na njima je nešto više službenih vozila poput dostavnih kamiona točilo gorivo, no bilo je i građana. Opustjele benzinske crpke zabilježene su u Zagorju, kao i u okolici Zagreba, a tek pokoju su građani zaobilazili u znak bojkota u gradu podno Sljemena.

Cijena goriva, koja će prema signalima iz Banskih dvora rasti i do 12 kuna dok se Vlada ne pokrene na konkretne akcije koje mogu dovesti do lančanog poskupljenja, bit će povod i za sutrašnji prosvjed aktivista Građanske akcije pred zgradom naše izvršne vlasti.

Štern: Cijene su posljedice špekulacija

Cijene goriva od jučer su ponovno porasle, a nova poskupljenja zbog povećanja pdv-a očekuju nas, bez obzira na stanje na svjetskom tržištu oko nafte, već u ožujku.. Sada su cijene porasle od 18 do 26 lipa po litri, pa tako eurosuper sada košta 10,41 kunu, eurodizel 9,89 kuna, plavi dizel 6,35 kuna, loživo ulje 7,15 kuna.

Davorin Štern, stručnjak za pitanja iz naftne industrije koji cijeli niz godina radi kao savjetnik ruskim naftnim kompanijama, smatra kako su sadašnje cijene uvjetovane znatno više špekulacijama na tržištu, nego aktalnim stanjem oko Irana ili Sirije. Poručuje kako su ovo uvjeti u kojima "zaigrani" igrači na burzi pumpaju cijene.

Podržao je bojkot građana, ali i poručio da su korekcije cijena neminovne, te da sve nalikuje pokušaju primjerice, da zaustavimo starenje, oslikao je Štern. (Agencija VLM)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju