Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed u Puli

Škola bez zgrade: 'Hvala vam što smo beskućnici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već četiri godine Srednja glazbena škola Ivan Matetić Ronjgov iz Pule strepi za svoju budućnost.

Oni godinama imaju problema s mjestom održavanje nastave, a 2007. godine iseljeni su iz matične zgrade, zbog puknuća grede te su privremeno postali 'podstanari' u prostorijama brodogradilišta Uljanik već 4 godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zadobila teške ozljede Užas u Puli: Parkirano vozilo krenulo nizbrdo i prešlo preko vlasnice Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

Iako su trebali dobiti prostor, to se nije dogodilo, a iz navedene zgrade, kako doznajemo, moraju se iseliti do travnja iduće godine.

Svi profesori i većina učenika, zbog navedene situacije, organizirali su prosvjed na pulskoj tržnici pod nazivom '5 do 12'. Sa sobom su nosili transparente na kojima piše 'Grade i Županijo hvala što smo beskućnici' i 'Moramo na ulicu'.

'Mi u Puli prosvjedujemo zbog jedne sustavne nebrige za glazbenu školu u gradu, to je srednja škola, o kojoj Županija mora voditi brigu. Županija je sustavno ignorantski ponaša prema toj školi, ne želi riješiti njezin status i ona je već četiri godine podstanar u zgradi Uljanika. Uljanik je tu zgradu vjerojatno prodao i školu tjeraju van. Glazbena škola nema otići kamo, ili u podrum, ili na ulicu. Radi se o jedinoj glazbenoj školi u istarskoj županiji', istaknuo je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

'U ovom trenutku zadovoljavajuće rješenje jest da se zgrada škole, koja je navodno ugrožena popravi i da u toj zgradi zaposleni i učenici dočekaju taj budući projekt srednje škole Pula, taj projekt društvenog centra i da ga dočekaju na svojem prostoru, a ne na cesti, ne na ulici', zaključio je Mihalinec.

'Na žalost, mi smo naučeni već dugo vremena raditi u lošim uvjetima i bez obzira na loše uvjete naša djeca postižu izvrsne rezultate. Samo prošle školske godine u školu je stiglo 112 nagrada, što državnih, što međunarodnih. Učenici, dakako, rade svoj posao i vježbaju, a vježbali bi i u podrumima. Međutim, smatramo da djeca nisu zaslužila raditi u ovakvim uvjetima, naravno niti mi profesori. Mi radimo za budućnost, za budućnost naše djece, koja će jednog dana doći nazad u profesorske klupe i predavati drugoj djeci. Ako ih naučimo da prosvjedima dolaze do boljitka, onda to nije dobro', pojasnila je Biserka Kuhta, profesorica klavira i sindikalna povjerenica pulske glazbene škole.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene