Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA SKUPŠTINE

Smanjenje broja gradskih ureda odgođeno, a HDZ poručio: ''Bandićevim uštedama nekada se smijalo''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dnevnom redu sjednice zagrebačke Gradske skupštine, koja je počela u četvrtak u Staroj gradskoj vijećnici, je rebalans gradskog proračuna, a uoči sjednice oštro ga je kritizirao oporbeni HDZ tvrdeći da se radi o rebalansu sa "smiješnim uštedama".

Na dnevni red zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak je po hitnom postupku uvršten prijedlog da se novi ustroj Gradske uprave, po kojemu se broj gradskih ureda s 27 smanjuje na 16, primjenjuje tek od 1. siječnja, a ne od 31. listopada, kako je bilo najavljeno.

U prijedlogu odluke zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića navodi se da je prema mišljenju Ministarstva financija novi ustroj Gradske uprave trebao biti prikazan i kroz proračun Grada Zagreba.

Kako se o rebalansu proračuna danas odlučuje na sjednici, i to prema prethodnom ustrojstvu, po stupanju odluke na snagu trebao bi se raditi novi rebalans, za što nema vremena u listopadskom zasjedanju Skupštine. Proračun za 2022. će stoga biti usuglašen s novim ustrojem Gradske uprave.

Po hitnom postupku na dnevni red uvrštena je i odluka kojom se, zbog povoljnije epidemiološke situacije, ukidaju mjere za ublažavanje negativnih posljedica pandemije na ugostitelje, obrtnike i turističke agencije.

Do sada ih je Grad Zagreb tim mjerama oslobodio plaćanja zakupnine prostora u gradskom vlasništvu te im je komunalna naknada bila umanjena za 30 posto, a ukupan iznos oslobođenja u razdoblju od prošle godine procjenjuje se na 113.052.790 kuna.

Rebalans proračuna za HDZ je smiješan

Na dnevnom redu sjednice zagrebačke Gradske skupštine je i rebalans gradskog proračuna, a uoči sjednice oštro ga je kritizirao oporbeni HDZ tvrdeći da se radi o rebalansu sa "smiješnim uštedama".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Veliki uteg'' Tomašević otkrio očekuju li nas poskupljenja karata ZET-a: ''Ima dugovanja zbog kredita radi realizacije žičare''
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novosti u poliklinici za djecu Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare: "Ispričavamo se građanima..."

Potpredsjednik Gradske skupštine HDZ-ov Mislav Herman novinarima je prije sjednice rekao da je "rebalans proračuna s uštedama koje su nekoliko puta manje od ušteda koje je radio pokojni gradonačelnik Milan Bandić u prošlom sazivu, a kojima se tada smijalo".

Ako pogledamo ukupni proračun s proračunskim korisnicima ušteda je 0,27 posto, a bez proračunskih korisnika ušteda je 0,06 posto. Ekvivalentno s prosječnom plaćom u Zagrebu od 8309 kuna - uštedjeli smo oko 22 kune ako gledamo ukupni proračun, odnosno manje od pet kuna bez proračunskih korisnika, istaknuo je Herman.

Dosadašnji proračun u iznosu od 14.035.374.000 kuna smanjuje se rebalansom za iznos od 37.474.500 kuna tako da će nakon rebalansa iznositi 13.997.899.500 kuna, odnosno bit će manji za 0,27 posto.

Prije sjednice Gradske skupštine zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević novinarima je na pitanje kako ipak nije bilo previše ušteda odgovorio da je ušteda bilo "ali su ih pojeli 'financijski kosturi', i to se lijepo vidi iz rebalansa".

Upitan znači li to da nema tri i pol milijarde kuna ušteda Tomašević kaže da to nitko nije niti najavio. Na prozivke HDZ-ovih zastupnika o malim uštedama u rebalansu gradskog proračuna uzvratio je opet porukom da su sve uštede otišle na "financijske kosture iz ormara" koje i dalje stižu na naplatu, a nigdje nisu bili planirani ni prikazani.

"Mene užasno ljuti i frustrira da se u izvješću o izvršenju proračuna, koje nam je na primopredaji vlasti dano, kaže da se sve trošilo onako kako je trebalo po dinamici. A onda na kraju vidite da imate fakture i račune koji su nastali na stavkama koje uopće ne postoje u proračunu", kazao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Tomašević: Financijski "kosturi iz ormara" i dalje stižu na naplatu

Objasnio je da se u procesu planiranja rebalansa proračuna uštedjelo oko 400 milijuna kuna, ali njima su se, s druge strane, morali pokriti "financijski kosturi iz ormara" koji su došli na naplatu u periodu od primopredaje vlasti.

Uz te "financijske kosture", dodao je, gradu na naplatu dolaze i neki računi iz prošlih godina, zaključivši kako će očito takvih "kostura" biti još.

Tomašević je istaknuo da se u prijedlogu rebalansa jasno vidi gdje je napravljeno 400 milijuna kuna ušteda, a gdje su one otišle - 80 milijuna kuna otišlo je za subvencije ZET-u za koje se znalo da će trebati, a nisu prethodno stavljene u proračun. Nadalje, 100 milijuna kuna za održavanje cesta, 33 milijuna za popravljanje tramvajske mreže, nabrojao je.

Nultu točku na iznos konsolidiranog duga Grada Zagreba trebala bi, najavio je, dati tek revizija KPMG-a.

Na kritike HDZ-ovih gradskih zastupnika da su uštede premale te da se ostavi "kostura iz ormara", na što su ga pozvali HDZ-ovi potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman i zastupnik Davor Filipović, Tomašević je rekao da to nije moguće jer su to fakture i računi koji su nastali, a mora ih se platiti.

Najavio je i da su u planiranju proračuna za 2022. godinu sve opcije otvorene, pa i one oko prodaje gradske imovine kako bi se pokrio dug.

"Što se tiče gradske imovine, sve opcije su na stolu. Krenut ćemo s onim prostorima koji se iznajmljuju ispod tržišne cijene, ići ćemo s prodajom poslovnih prostora", najavio je Tomašević i dodao da treba napraviti procjenu koja je gradska imovina od interesa za razvoj grada, a koja nije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene