Obavijesti Pretražite Navigacija
Aktualne teme

Tomašević u Dnevniku Nove TV: ''Nije normalna situacija u kojoj sam se našao...''

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević večeras je gostovao u Dnevniku Nove TV. O svim aktualnim temama s njim je razgovarao Mislav Bago.

Zagrebački gradonačelnik Tomislavom Tomaševićem u Dnevniku Nove TV s Mislavom Bagom razgovarao je o aktualnim temama.

''Znao sam u što se upuštam, znao sam koliko se nagomilalo problema. Financije su bile gore od očekivanih'', priznao je Tomašević nakon tri mjeseca svog mandata.

Rekao je da će se baviti rebalansom proračuna. ''Vidjet će se neke stavke koje nisu uopće imale uporište u proračunu. Nisu bili realno prikazani, recimo troškovi ZET-a koji su veći od planiranih, neke stavke oko upravljanja imovine kojih je potrošeno dvostruko više od predviđenog. Proračun se planirao nerealno. Bilo je nebitno što piše u proračunu, troškovi su se događali - to nije normalno'', istaknuo je.

Rekao je da se u ovu godinu ušlo s napuhanim prihodima za čak milijardu kuna više na temelju kako je rekao, prodaje zemljišta Zagrepčanke, Gredelja i Paromlina. ''Mi pokušavamo da to ne radimo'', kazao je Tomašević. Predstavit će rebalans proračuna sljedeći tjedan.

Građanski odgoj

''Jasno smo rekli - u nekom manjem broju škola se kreće s građanskim odgojem, a u idućim godinama i u većem broju'', rekao je Tomašević.

Kazao je da je za vrijeme Bandića napravljen program rada za nastavnike, ali bez kurikuluma. ''Mi ćemo to napraviti do kraja prvog polugodišta na temelju kojeg će se pilotirati građanski odgoj u drugom polugodištu. A u većem broju škola sljedeće godine'', najavio je zagrebački gradonačelnik.

Zašto tek sada, Tomašević je rekao da su anketirali i isprva gledali koliko je učenika uopće zainteresirano za građanski odgoj.

Problem otpada

Tomašević je najavio kupnju dviju drobilica. Što se problema otpada tiče, Tomašević je kazao da su drobilice samo jedan aspekt. ''Želimo ekološki održiv sustav. Konačno ćemo zatvoriti Jakuševac do kraja mandata'', najavio je.

''Želimo da gradske firme ako imaju kapacitete rade same, a ne da zarađuju neke lukrativne firme'', rekao je Tomašević.

Iako su drobilice raspisane još u Bandićevoj vladavini, Tomašević je rekao da se to nije nikada realiziralo. ''Nije bitno o kojim se privatnim tvrtkama radi'', rekao je Tomašević o CIOS grupaciji.

''Skladištenje u Sesvetama je na 75 dana, sada radimo na najmu drobilica. Odlučili smo se za dvije drobilice. Bilo je pet ponuda i za jednu i drugu. Rok isporuke za kupnju drobilice je nekoliko mjeseci'', pojasnio je Tomašević.

''Dočekalo me prije primopredaje vlasti da je grad ostao bez zbrinjavanja otpada i cijeli natječaj je pao'', rekao je.

U poglavarstvu iz Možemo su dvije osobe. ''Pa nije normalna situacija u kojoj sam se našao'', priznao je Tomašević.

''Suludo je da sam postao kao premijer koji je naslijedio stare ministre'', rekao je Tomašević i rekao da će surađivati s pročelnicima koji se biraju kroz javni natječaj. ''Sljedeći tjedan imamo tri natječaja. Bit će testiranje, ići će na intervju. Pitat ćemo ih za viziju ureda'', najavio je Tomašević.

Pročitajte i ovo Krupni otpad posvuda u Zagrebu - 4 Odgovor Tomaševiću CIOS grupa o glomaznom otpadu za Dnevnik Nove TV: ''I ostali će preslikati ovakvo inovativno rješenje...''

Pročitajte i ovo Josipa Božanovič, Petrinja Očajni građani Nemaju se čime hvaliti: Vlada spominje obnovljene kuće na Banovini, a Dnevnik Nove TV posjetio je nekoliko njih - i otkrio zašto su baš te prve bile na redu

Ako neki pročelnik bude iz Možemo, Tomašević je rekao da nije presudno iz koje je stranke. ''Može li to biti i netko iz HDZ-a?'', pitao ga je Bago. ''Sumnjam da će se netko iz HDZ-a sagati s našim programom'', odgovorio je zagrebački gradonačelnik.

Obnova nakon potresa

Vlada najavljuje promjenu zakona oko potresa. ''Obnova bi trebala biti puno lakša, kao što bi trebala olakšati kreditne linije. Država bi preko HABOR-a trebala dati kredite. Zakonom se trebaju riješiti legalizacija i vlasnički odnosi'', rekao je Tomašević i rekao da obnova zapravo nije krenula.

Smatra da jedna institucija treba biti glavna za donošenje odluka oko obnove grada nakon potresa.

 

Cijeli intervju s gradonačenikom Tomaševićem pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene