Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio rebalans proračuna

Tomašević otkrio koliko je dosad novca ušteđeno u njegovu mandatu: ''Uštede smo potrošili na financijske kosture koji su iskočili iz ormara''

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević na konferenciji za medije objavio je da će Grad do kraja godine uštedjeti oko 400 milijuna kuna, a najavio je i rebalans proračuna.

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, održao je u utorak redovitu konferenciju za medije na kojoj je izvijestio o stanju u Zagrebu.

Na početku konferencije njegova je zamjenica Danijela Dolenec objavila da se otvaraju natječaji za tri gradska pročelnika te da će detalji biti objavljeni u srijedu na stranicama Grada i u Narodnim novinama.

''Natječaj će trajati 15 dana. U Uredu gradonačelnika su ljudi koji podupiru naš tim, Kontrolni ured pokriva poslove unutarnje revizije i kontrole, a Ured za upravljanje imovinom odnosi se na upravljanje i raspolaganje nekretninama, poslovnih prostora, uređenja, stanovanja'', pojasnila je.

Rebalans fiktivnog proračuna

Gradonačelnik Zagreba najavio je ''rebalans fiktivnog proračuna''.

''Na sjednici Skupštine će se naći rebalans proračuna, u odnosu na fiktivni proračun koji je bivša gradska vlast donijela. Zašto fiktivni? Jer je i bivša gradska vlast nakon usvajanja tog proračuna priznala da ne namjerava prodati zemljišta Gredelj, Zagrepčanku i Paromlin, iako je tim planiranim prihodom u iznosu od 1,1 milijardu kuna planirala zatvoriti konstrukciju proračuna i time je omogućila više od milijardu kuna veću potrošnju u predizbornoj godini. Potrebno je da u rebalansu iskažemo da tih prihoda ove godine neće biti. Prihodovna i rashodovna strana će biti nešto manja od 9,5 milijardi kuna'', najavio je. 

Kaže da je nova vlast odmah počela s uštedama. ''Nakon primopredaje ostvarili smo realne uštede od oko 400 milijuna kuna. Više od toga nije bilo moguće jer smo vlast preuzeli u sredini godine. Najveći dio troškova je i nastao u prvoj polovici godine u predizbornom razdoblju'', rekao je.

Dodao je da se uštedjelo 38 milijuna kuna na plaćama i putovanjima, a 34 milijuna u mjesnim odborima. 

''Na uredu za graditeljstvo 160 milijuna kuna. Tu su brojni projekti, poput dekorativne rasvjete za Most mladosti. Druge uštede su 30 milijuna kuna na plaćama i službenim putovanjima, rezali smo i naknade za mjesne odbore, tu su uštede oko 34 milijuna i različite uštede za svih 27 ureda. Primjerice, sedam milijuna kuna za nabavku računala. Uštede smo potrošili na pokrivanje financijskih kostura koji su iskočili iz ormara'', rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Veliki uteg'' Tomašević otkrio očekuju li nas poskupljenja karata ZET-a: ''Ima dugovanja zbog kredita radi realizacije žičare''

Dodaje da je dio ušteđenog novca, točnije 36 milijuna kuna, potrošen i na održavanje tramvajskih tračnica, za što dosad nije postojala stavka u proračunu.

''Da nismo krenuli s uštedama, naša je procjena da bi rashodi do kraja godine bili oko pola milijarde kuna'', poručuje i nastavlja da bi rebalans proračuna ''trebao omogućiti realnije planiranje proračuna za 2022. godinu''. Najavio je i spajanje nekoliko gradskih tvrtki.

Ne dira se iznos za obnovu

Na pitanje o obnovi Zagreba nakon potresa, gradonačelnik kaže da se rebalansom neće mijenjati predviđeni iznos za obnovu, a riječ je o oko 80 milijuna kuna. Dodaje i da veliki problem kod obnove rade imovinsko-pravni odnosi.

''Kada bi se išlo po modelu da 80 posto obnove financira država, a 20 posto grad, onda bi bilo brže. To bi omogućilo da se ide blok po blok, a ne zgrada po zgrada ovisno o tome kako su se vlasnici složili. Imamo problem i legaliziranosti'', kazao je Tomislav Tomašević.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Aktualne teme Tomašević u Dnevniku Nove TV: ''Nije normalna situacija u kojoj sam se našao...''

Kada je riječ o odgovornosti za sporu obnovu, kaže da se ne smatra odgovornim, ali i da se nije trebalo čekati godinu dana za korigiranje Zakona o obnovi. ''Politički trebamo svi odgovarati i iz države i Grada u okviru ingerencija koje imamo'', dodao je.

Tomašević je odgovorio i na pitanje smatra li se vođom opozicije i planira li se kandidirati jednog dana za premijera. ''Ja više nisam saborski zastupnik nego gradonačelnik Zagreba. Moje političke ambicije potpuno su fokusirane na grad Zagreb'', kaže.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene