Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sjednica Vlade

Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Premijer Andrej Plenković pohvalio se kako je u posljednjih osam godina prosječna plaća rasla 500 eura ili čak 65 posto, a kada se otkloni učinak inflacije, realan rast je iznosio 30 posto.

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj iznosila je 1239 eura, što je u odnosu na isti mjesec 2023. nominalno više za 13,3 posto, a realno za 8,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.

Pročitajte i ovo Ilustracija, dječji doplatak od 20. ožujka Dobra vijest za roditelje: Počinje isplata dječjeg doplatka

Na ove se podatke prvo osvrnuo premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade i iskoristio priliku da se pohvali. 

"Počet ćemo s važnom objavom DZS-a, a radi se o novim podacima o prosječnoj plaći za siječanj. Prosječna plaća iznosila je 1239 eura, medijalna 1059 eura, a to znači da je od listopada 2016. kada smo krenuli prosječna plaća narasla za 65 posto ili gotovo 500 eura. Medijalna plaća je narasla za 400 eura. Kad sve to sagledamo, realan rast plaća u tom periodu je 30 posto. To je najbolji odgovor onima koji tvrde da je inflacija pojela rast plaća", poručio je premijer Plenković.  

Ponovio je što je sve Vlada poduzela na ekonomskom planu, kroz porezne reforme i investicijske cikluse. 

"U svakom slučaju, sve to je dovelo do toga da imamo više i bolje plaćenih radnih mjesta nego prije", istaknuo je. 

Pročitajte i ovo Davor Božinović Oštre kritike Božinović brzinom munje odgovorio Milanoviću te mu poručio kako se voli domovina

Najavio je da sutra putuje na sjednicu Europskog vijeća, na kojoj će se odlučivati i o otvaranju pristupnih pregovora BiH s Europskom unijom. 

"Mi se, naravno, zalažemo za pozitivnu odluku sutra," rekao je premijer.  

Raspisuje se natječaj za obnovu tzv. Malog Vatikana

Branko Bačić, ministar obnove i graditeljstva, najavio je kako je vezano uz obnovu od potresa u pripremi novi način nabave, tzv. blokovska javna nabava. Prvi natječaj bit će raspisan u ponedjeljak, a odnosi se na tzv. Mali Vatikan u Zagrebu Radi se o  25 ulaza i 259 stanova - Marićeva, Vlaška, Bauerova, Ratkajev prolaz, a vrijednost nabave je 8 milijuna eura.  

Vlada je usvojila rijedlog akcijskog plana za prevenciju debljine 2024. - 2027. razređen je prema životnim razdobljima i sastoji se od pet komonenti; uključuje prehranu, tjelesnu aktivnost, radno okruženje, okoliš...

"Debljina i pretilost su bolest epidemijskog razmjera koja utječe na kvalitetu života i predstavlja rizik za razvoj drugih bolesti", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš

Strankama 17.918 eura po zastupničkom mjestu

Vlada je usvojila prijedloge odluka o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, odnosno za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske. 

Kad se radio o visini naknade za Sabor, političke stranke, liste i neovisni kandidati za zastupnike imaju pravo na naknadu od 17.918 eura po osvojenom zastupničkom mjestu. 

Oni koji su dobili više od 5 posto, a nisu osvojili zastupničko mjesto, imaju pravo na isplatu 2987 eura s time da se naknada troškova izborne promidžbe ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe.

Kad se radi o iznosima za Europski parlament, pravo na naknadu imaju stranke i liste grupe birača koji osvoje najmanje 5 posto glasova. Po osvojenom mjestu isplatit će im se 11.415 eura. Oni koji nisu osvojili mjesto u EU parlamentu imaju pravo na 6637 eura. Naknade su u istom iznosu kao prije četiri, odnosno pet godina, rekao je ministar Ivan Malenica.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene