Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

klikom do dijagnoza

Hoće li papirnati nalazi u povijest? ''Jedanput bude i to čvrknulo, onda ne bu nigdje ništa''

Aktualno Galerija Novosti u e-kartonu - 3 Novosti u e-kartonu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Novosti u e-kartonu - 4 Novosti u e-kartonu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Novosti u e-kartonu - 2 Novosti u e-kartonu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novosti u e-kartonu - 1 Galerija 1/4 >>
Fascikl s nalazima, barem jedan, ima gotovo svako kućanstvo. Ministarstvo najavljuje, uskoro bi mogli u povijest, papiri će se konačno digitalizirati. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Dnevnik Nove TV provjerio je radi li e-Karton, jer iako živimo u svijetu u kojem sve više vlada umjetna inteligencija, u hrvatskim bolnicama nema do papira. "Dobro je kad bi sve bilo na jednom mjestu, ali jedanput bude i to čvrknulo, onda ne bu nigdje ništa", kaže Marica iz Zagreba. 

Jedan klik miša trebao bi biti dovoljan da liječnici vide sve nalaze. Riječ je o novom projektu e-Karton. 

"Koji su nastali u bilo kojoj bolnici ili državnoj ustanovi u RH, možemo vidjeti posjete obiteljskim liječnicma. To do sada nismo mogli, vidjeli smo samo nalaze iz našeg KBC-a", kaže Nina Dabelić, onkologinja iz KBC-a Sestre Milosrdnice:

U e-Kartonu vide se i lijekovi, kronične bolesti. Ipak ništa bez liječnika koji mora uz ovakvu iskaznicu biti spojen na sustav.

"Sad je nedavno bolesnik bio operiran u drugoj zagrebačkoj bolnici i htjela sam vidjeti otpusno pismo, ali nalaz nije bio u sustavu, pa je pacijent morao donijeti papir", rekla je Dabelić. 

Uskoro će to liječnici moći obaviti putem aplikacije e-Karton.

"Dakle, više nema potrebe za korištenjem plave kartice nego vjerodajnica, što se koristi i za sustav e-Građani, kaže Hrvoje Jezidžić, voditelj službe MIZ.

Pročitajte i ovo Prosvjed liječnika u Zagrebu - 3 "Dosta, dosta!" VIDEO/FOTO Završen veliki prosvjed liječnika: "Beroša ne zanimaju problemi sustava. Gdje ste danas, generale?"

Za sada nisu vidljivi nalazi s hitne i obavljeni pregledi putem interne uputnice. "Planiramo objedniti dostavu i takvih nalaza koji su nastali bez crvene elektroničke uputnice i nalaza koji su nastali putem internih uputnica. To bi moglo biti kroz idućih šest mjeseci", rekao je Hrvoje Jezidžić, voditelj službe MIZ. Obiteljski liječnici rado bi u sustavu vidjeli i sve privatne nalaze svojih pacijenata.

"To je mana sustava, jako bi voljeli da privatne ustanove mogu ući u sistem i nama poslati, neke imaju, ali uglavnom je to iznimka, a ne pravilo", kaže Mislav Šelendić, liječnik obiteljske medicine, DZ Istok, Zagreb. Ako postane pravilo - umjesto hrpe papira bit će dovoljna zdravstvena iskaznica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene