Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković oštro o Milanoviću i Dobroniću: "To su politikantske inicijative, a predsjednika Vrhovnog suda pozvat ćemo na razgovor"

Aktualno Galerija Sjednica Vlade - 10 Sjednica Vlade - 10 Foto: Damjan Tadic / CROPIX Sjednica Vlade - 9 Sjednica Vlade - 9 Foto: Damjan Tadic / CROPIX Sjednica Vlade - 8 Sjednica Vlade - 8 Foto: Damjan Tadic / CROPIX Sjednica Vlade - 7 Sjednica Vlade - 7 Foto: Damjan Tadic / CROPIX +0 Sjednica Vlade - 2 Galerija 1/5 >>
Premijer Plenković osvrnuo se na strašnu oluju koja je jučer pogodila dijelove Hrvatske. "Oštećeno je više od 2000 objekata. Angažirano je više od 5000 vatrogasaca. Udari vjetra bili su na razini orkanskih", izjavio je premijer u uvodnom govoru na sjednici Vlade.

"Snažno olujno nevrijeme jučer je pogodilo Zagreb, ali i 14 hrvatskih županija. Ozlijeđeno je više od 60 osoba, smrtno su stradale četiri osobe", rekao je Plenković u uvodnom govoru na sjednici Vlade. 

"Izražavamo žaljenje zbog četiri izgubljena života", rekao je premijer i izrazio sućut obiteljima preminulih te zaželio što brži oporavak ozlijeđenima. Govorio je o razmjerima štete u nezapamćenoj oluji. 

"Oštećeno je više od 2000 objekata. Angažirano je više od 5000 vatrogasaca. Udari vjetra bili su na razini orkanskih. Ovo je novi znak sve razornijih klimatskih promjena koje ne pogađaju samo Hrvatsku i Europu, nego cijeli svijet. Klimatske promjene jačaju više i brže nego što smo očekivali. Nažalost, morat ćemo se naviknuti da će se esktremni fenomeni poput velikih poplava koje su se događale svakih sto i više godina sada događati češće, a troškovi će biti sve veći, stoga ćemo se nastavljati pripremati i jačati svoju otpornost na klimatske fenomene", zaključio je predsjednik Vlade. Zahvalio je i ministrima koji su održavali kontakt sa službama u njihovoj nadležnosti, kao i čelnicima lokalnih samouprava.

U uvodnom govoru premijer se dotaknuo i drugog "krupnog problema" s kojim se suočava Hrvatska, a radi se o afričkoj svinjskoj kugi. Naveo je kako bolest predstavlja ozbiljan ekonomski i sanitarni rizik za sektor svinjogojstva te ponovio kako se radi o bolesti koja nije opasna za ljude, no može se prenijeti s čovjeka na životinju.

"Radi zaustavljanja širenja zaraze aktivirani su punktovi s policijskim nadzorom. U utorak su donesene nove mjere koje se odnose na zaštitu, kontrolne preglede, zbrinjavanje i eutanaziju životinja. Nastavljamo poduzimati sve u svojoj moći i nadležnosti kako bismo smanjili rizik od zaraze. Pored osiguranih sredstava, Vlada će danas donijeti odluke kojima ćemo osigurati novčanu pomoć proizvođačima", zaključio je Plenković.

Osvrnuo se i na sastanak s premijerom Slovenije rekavši da će Vlada raditi na otvorenim pitanjima sa Slovenijom, poput granice. Očekuje da s 1. listopada bude na snazi Zakon o promjeni izbornih jedinica. 

Milanović i Dobronić na meti

Komentirao je inicijativu predsjednika Milanovića i sasuo paljbu po predsjedniku Vrhovnog suda. "Što se tiče izvanrednog zasjedanja Sabora, Vladin je stav jasan. Sjednica će se održati. Ta će sjednica biti sutra. Dvije teme koje je predsjednik stavio teme su koje mi rješavamo stalno. Svakodnevno se bavimo pitanjem štrajka u pravosuđu. Malenica traži rješenje na dnevnoj bazi. Nastojali smo objasniti Sindikatima da je povećanje dobro. Povećanje plaća zaposlenima u pravosuđu u našem mandatu je 64 posto", tvrdi premijer. 

Pročitajte i ovo Savjeti i pravila kako se postaviti u slučaju prometne nesreće Pokrovitelj Osiguraj me Treba li micati auto s ceste u slučaju nesreće? Mnogi se dvoume oko ovog važnog pravila

Kaže da je Milanović kopirao zahtjev od predsjednika Vrhovnog suda. "Predsjednika Vrhovnog suda pozvat ćemo na razgovor", rekao je. 

"Raspravljati na razini Sabora može biti politički predloženo, ali rješenje će se donijeti u dijalogu sa sindikatima." Kaže i da je ovo politikantski pristup predsjednika i da djeluje pod pritiskom oporbe. To su pristrane, oporbene inicijative predsjednika, tvrdi premijer.  

Pročitajte i ovo Uslijed strašnog nevremena i oluje u Prilazu baruna Filipovića pala je dizalica koja se ukopala u cestu Tuga i nevjerica FOTO/ VIDEO Dan poslije oluje kakvu Hrvatska ne pamti: Vojska je na terenu, štete se zbrajaju, među ozlijeđenima su i djeca

"Predsjednik Vrhovnog suda sugerira da se zaposlenici izdvoje i da dobiju poseban okvir reguliranja plaće. Niti jedan propis nije išao u smjeru da se ti službenici izdvoje. Nitko nikada nije doveo u pitanje da postojeći sustav nije u skladu sa zakonom, to je potpuno nova inicijativa", rekao je premijer.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene