Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrovitelj Osiguraj me

Treba li micati auto s ceste u slučaju nesreće? Mnogi se dvoume oko ovog važnog pravila

Savjeti i pravila kako se postaviti u slučaju prometne nesreće
Savjeti i pravila kako se postaviti u slučaju prometne nesreće Foto: Getty Images
Premještanje vozila s ceste nakon prometne nesreće često je predmet žustrih rasprava među vozačima. Neki zagovaraju brzo premještanje vozila kako bi se omogućio normalan protok prometa, dok drugi smatraju da je važno ostaviti vozilo na mjestu nesreće radi očevida i utvrđivanja odgovornosti.

Prema zakonima mnogih zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, postoji određeno pravilo koje regulira tu situaciju. Ako je moguće i ako nema ozlijeđenih osoba, oštećeno se vozilo treba maknuti s prometnice kako bi se omogućio nesmetan protok vozila. To se pravilo primjenjuje posebno u slučajevima kada je vozilo uključeno u manju prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Razlozi za premještanje vozila s ceste su brojni. Prije svega, to omogućava normalno odvijanje prometa i smanjuje mogućnost nastanka novih nesreća ili prometnih zastoja. Također, oštećeno vozilo na cesti može biti opasnost za druge sudionike u prometu, posebno u situacijama s lošom vidljivošću ili na prometno frekventnim mjestima. Premještanjem vozila s ceste također se olakšava pristup hitnim službama i omogućava brže reagiranje u slučaju ozljeda.

Međutim, važno je napomenuti da postoje iznimke od tog pravila. U slučaju ozlijeđenih osoba ili kada je vozilo previše oštećeno ne preporučuje se premještanje vozila s mjesta nesreće. U tim situacijama potrebno je pričekati dolazak hitnih službi i pratiti njihove upute.
Savjeti i pravila kako se postaviti u slučaju prometne nesreće U slučaju prometne nesreće dužni ste postaviti trokut na kolnik (Foto: Getty Images)
Ako niste u mogućnosti ukloniti auto s ceste ili pak čekate policijski očevid, važno je ostale sudionike u prometu upozoriti na nesreću. To trebate učiniti tako da upalite sva četiri žmigavca, obučete reflektirajući prsluk i postavite trokut na kolnik iza zaustavljenog vozila u okomitom položaju i na dovoljnoj udaljenosti da bude na vrijeme uočen, a na udaljenosti od najmanje 100 metara na cesti izvan naselja.

Također, važno je naglasiti da premještanje vozila s ceste ne znači da se zanemaruje potreba za utvrđivanjem uzroka nesreće. Vozačima se preporuča da dokumentiraju situaciju mobilnim telefonom, snime poziciju vozila i štetu na vozilima. Fotografiranjem možete prikupiti i ostale relevantne informacije kao što su model, boja, registarske oznake vozila, ali i datum i vrijeme prometne nesreće, vremenski uvjeti i kvaliteta ceste. Te informacije mogu biti korisne za daljnju obradu nesreće i osiguranje.

Nakon što ste sve dokumentirali, ispunite Europsko izvješće o nesreći, koje će se koristiti kao glavni izvor činjenica vezanih za prometnu nesreću.

Nemojte napustiti mjesto nesreće a da niste prethodno ili popunili i potpisali Europsko izvješće o nesreći ili na neki drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima (npr. fotografirajte policu auto osiguranja i osobnu) jer u protivnom nećete biti u mogućnosti osiguranjem naplatiti ili pokriti nastalu štetu.

Ipak, ako niste sigurni hoće li druga osoba preuzeti krivicu ili sumnjate da je pod utjecajem alkohola ili droga, ako je osoba kandidat autoškole ili pak ako drugi sudionik prometne odbija dati svoje osobne podatke, podatke o vozilu ili napusti mjesto nesreće, savjetuje se da pozovete policiju i ne mičete automobil s ceste. Isto trebate učiniti ako ste se sudarili s neregistriranim vozilom, s vozilom inozemnih registracija ili ako drugi vozač nema vozačku jer je policijski zapisnik osiguravajućim kućama vrjedniji i važniji od Europskog izvješća.

Savjeti i pravila kako se postaviti u slučaju prometne nesreće Savjeti i pravila kako se postaviti u slučaju prometne nesreće (Foto: Getty Images)

Također, u slučaju da vaš auto ima kasko-osiguranje, bilo bi dobro da pozovete policiju i ne mičete ga s ceste. Policija će vam možda nakon toga uručiti kaznu, no taj je iznos gotovo zanemariv u odnosu na ono što možete izgubiti ako to ne učinite. Kasko-polica možda se neće aktivirati jer pojedine osiguravajuće kuće u slučaju veće materijalne štete možda neće prihvatiti Europsko izvješće kao dovoljan dokaz o šteti vozila.

Bez obzira na to hoće li vam se u vašem vozačkom stažu dogoditi nesreća ili ne, autoosiguranje je obvezno, ali ugovorite li isto putem Osiguraj me, osim za slučaj nesreće, vozači će dobiti i osiguranje putnika, asistenciju na cesti i niz drugih pogodnosti poput besplatne telefonske asistencije u stresnom procesu prijave i obrade štete koje će omogućiti bezbrižnu vožnju. Za ugovaranje police osiguranja nije potrebno trošiti vrijeme na sastanke jer se sve može riješiti u svega nekoliko klikova, iz udobnosti vlastitoga doma.

Ukratko, osnovne obveze vozača u nesrećama u kojim je uzrokovana samo materijalna šteta:

  • ukoliko je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa,
  • popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.
  • Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima


Obveze vozača u nesrećama u kojim je uzrokovana samo materijalna šteta:

  • ostati na mjestu nesreće
  • pružiti pomoć ozlijeđenima
  • otkloniti nove opasnosti
  • kontaktirati hitne službe

Dakle, u većini slučajeva, ako je moguće i nema ozlijeđenih osoba, preporučuje se premještanje oštećenog vozila s prometnice kako bi se osigurao nesmetan protok prometa i smanjila opasnost za druge sudionike u prometu. Međutim, treba uvijek uzeti u obzir specifične okolnosti nesreće i tada je važno pratiti upute policije ili hitnih službi koje stignu na mjesto događaja.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Osiguraj me po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene