Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Matrica koja šteti svima

Milanović žestoko odgovorio Dodiku: "Njegove tvrdnje su neistinite i neprihvatljive..."

Zoran Milanović priopćenjem je odgovorio na izjave Milorada Dodika kako Hrvati snose kolektivnu odgovornost za ustaški režim. Predsjednik Hrvatske smatra da je Dodik tim izjavama uvrijedio hrvatske antifašiste i hrvatski narod.

 Predsjednik Zoran Milanović oglasio se povodom tvrdnji predstavnika bosanskih Srba Milorada Dodika. Dodik se, zajedno sa srpskim političarima iz BiH, Srbije i Crne Gore u nedjelju našao u Donjoj Gradini na komemoraciji za žrtve koncentracijskog logora Jasenovac.

Pritom su okupljeni ponovo višestruko uvećavali broj onih koji su ubijeni u logoru, a poslali su i poruke kojima su nijekali genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Pročitajte i ovo Kiša stiže u Hrvatsku upaljeni meteoalarmi Pogledajte kakvo nam nevrijeme stiže: Gotovo cijela Hrvatska u žutom

Dodik je rekao kako je u Jasenovcu ubijeno 700.000 Srba te da za taj zločin hrvatski narod snosi kolektivnu krivnju. Upravo je kolektivna krivnja najviše zasmetala Milanoviću koji je u svom priopćenju istaknuo kako Dodikove izjave pokazuju matricu koja šteti interesima Hrvata i Srba u Hrvatskoj i BiH.

Priopćenje predsjednika Republike prenosimo u cijelosti.

"Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović smatra neprihvatljivima i nadasve neistinitima tvrdnje čelnika srpskog naroda u BiH Milorada Dodika u Donjoj Gradini, na obilježavanju sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac. Milorad Dodik je, osim ponovljene neistine o broju žrtava u Jasenovcu, rekao kako je „vrlo malo pripadnika hrvatskog naroda koji se nisu solidarizirali sa zločinima ustaškog režima", što apsolutno ne odgovora istini i predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod. Ovakve matrice samo štete interesima Hrvata i Srba i u Hrvatskoj i u BiH.

Pročitajte i ovo Posljedice napada na Harkiv - 3 Ukrajina u defenzivi Rusija napadima u malim skupinama širi bojišnicu kod Harkiva: "Neprijatelj pokušava namjerno razvući crtu bojišnice"

Hrvatski narod je iz Drugog svjetskog rata izašao na pravoj strani povijesti, na pobjedničkoj strani. Svako drugačije tumačenje povijesti, uključujući i spomenuto Dodikovo, predstavlja grubo krivotvorenje istine. I to samo s ciljem kako bi se nekima dopao na jedan dan. Ovakve tvrdnje, osim što su potpuno neistinite, predstavljaju i nedopustivi pokušaj nametanja kolektivne krivnje hrvatskom narodu.

Kao čovjek koji se ponosio svojim antifašističkim korijenima, Milorad Dodik dobro zna da su Hrvati među prvima u Europi formirali antifašistički partizanski odred te da su se hrvatski antifašisti borili ne samo za oslobođenje od njemačke i talijanske okupacije, nego i protiv terora koji je ustaški režim provodio.

Pročitajte i ovo Nemo podrška Zagreb Pride oduševljen pobjedom Nema: "Hvala što si prokužio kod"

Činjenica što je prvi partizanski antifašistički odred osnovan tako brzo nakon uspostave tzv. NDH i što je najvećim dijelom sastavljen od Hrvata, jasno govori kako Hrvati nisu prihvatili ustaški režim. Tijek Drugog svjetskog rata pokazao je da su Hrvati dali veliki doprinos antifašističkoj borbi ne samo u Hrvatskoj, već i u BiH. Partizanska vojska u Hrvatskoj bila je narodna vojska u kojoj su uz Hrvate sudjelovali i Srbi i svi drugi koji su u fašizmu prepoznali zajedničkog protivnika. Ne samo da hrvatski narod u ogromnoj većini nije prihvaćao ustaški režim nego mu se, kada je to bilo najvažnije, i aktivno suprotstavio sudjelovanjem u antifašističkoj borbi za što je podnio ogromne žrtve.

O povijesti se mora govoriti argumentima, o povijesti se može i treba polemizirati, ali s puno više razuma nego što to sada čini Milorad Dodik. Hrvatska se nema čega stidjeti, upravo suprotno, ponosi se, jer je sudjelovanjem većine naroda u antifašističkoj borbi izabrala pravedan i pobjednički put.", stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene