Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sjedište SDP-a posjetila strana izaslanstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije odlaska na komemorativni skup za Ivicu Račana u sjedište SDP-a u Zagrebu jutros su stizali strani izaslanici, predstavnici političkih stranaka, prijatelji i brojni građani upisati se u Knjigu žalosti i odati mu počast.

U stranku su pristizali i brojni brzojavi sućuti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Lijepa naša' i minuta šutnje za Ivicu Račana Slika nije dostupna Komemoracija u srijedu u 'Lisinskom'

Prije odlaska na komemorativni skup u koncertnu dvoranu "Vatroslav Lisinski", u Knjigu žalosti za Ivicu Račana u sjedištu SDP-a upisali su se izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku te potpredsjednik frakcije socijalista u Europskom parlamentu Hannes Swoboda, glavni tajnik Socijalističke internacionale Luis Ayala i glavna tajnica Socijalističke internacionale žena Marlene Haas.

Počast Ivici Račanu u sjedište SDP-a odalo je i izaslanstvo SDP-a BiH na čelu sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH. U stranku je došao i upisao se u Knjigu žalosti i potpredsjednik Socijaldemokratskog sojuza Makedonije Zoran Zaev.

"Ivica Račan je osoba koja je definitivno obilježila jedan dio
povijesti ne samo u Hrvatskoj, nego i na prostorima bivše države. U onim trenutcima trebalo je imati toliku hrabrost pa se suprotstaviti ne samo Miloševiću nego cijeloj toj strukturi ispred koje je Milošević u stvari stajao", izjavio je Komšić novinarima.

Trebalo je u onim trenucima zadržati mudrost i hladnu glavu, kada se rađala nezavisna država Hrvatska, i svi oni sukobi koji su nakon toga uslijedili, a pogotovo ovaj naš rat u BiH kao najkrvaviji rat na prostorima bivše Jugoslavije, rekao je Komšić nakon što se upisao u Knjigu žalosti. Dodao je kako je "trebalo i SDP kao partiju održati respektabilnom - a sve je to pokojni Ivica Račan uspio".

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku te potpredsjednik frakcije socijalista u Europskom Parlamentu Hannes Swoboda rekao je da je Račan poveo Hrvatsku prema Europskoj uniji.

"Bio je uvjeren i snažan socijaldemokrat i moj osobni prijatelj. Nama, europskim socijaldemokratima jako će nedostajati", rekao je Swoboda.

Kad je bio vođa u oporbi upravo u ovoj sobi sam s Račanom puno razgovarao o Europi i on je učio korak po korak da je Europa jako važna za izlazak Hrvatske iz Tuđmanova razdoblja, rekao je Swoboda.

"Socijademokrati diljem svijeta danas se prisjećaju velikog vođe, druga i socijaldemokrata Ivice Račana", rekao je glavni tajnik Socijalističke internacionale Luis Ayala. Naveo je da je Račan bio odan Hrvatskoj i socijaldemokraciji.

"Ponosni smo na njega i pamtit ćemo njegove zasluge za Hrvatsku, kontinent i socijaldemokratski pokret u svijetu", rekao je Ayala.

Glavna tajnica Socijalističke internacionale žena Marlene Haas je rekla da je zahvalna Račanu za sve što je učinio za razvoj demokracije u Hrvatskoj.

"Bio je veliki vođa i važan za uvođenje demokracije i poboljšanje položaja žena u Hrvatskoj", rekla je Marlene Haas.

Među brojnim prijateljima koji su se jutros došli upisati u Knjigu žalosti za Ivicu Račana u sjedište SDP-a bila je i Račanova dugogodišnja tajnica Ljubica Milić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene