Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Siromašan grad

'Da vam kažem iskreno, ja nemam jednu jedinu rolu WC papira kod kuće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Police u socijalnoj trgovini prazne se brže nego se pune pa je svaka donacija dobrodošla. U nju odlazi svaki 20. Vukovarac.

Vukovar je jedan od najsiromašnijih hrvatskih gradova. Svaki 20-ti stanovnik korisnik je socijalne samoposluge. Gotovo 1000 Vukovaraca ondje odlazi po hranu i higijenske potrepštine. Kako se police socijalne trgovine prazne brže nego što se pune, svaka im je donacija dobrodošla. S korisnicima socijalne samoposluge razgovarala je ekipa Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata Ivan Penava Nakon masovne tučnjave Javio se HDZ: ''Penavine poruke su da je nasilno ponašanje nekad dozvoljeno, nekad ne''

Sedamdesetogodišnja Vukovarka Jelena Savić redovita je korisnica socijalne samoposluge. Od male mirovine ne može preživjeti.

'Sada ja dobijem 597 kuna za mjesec dana. Ja vas pitam da li je moguće od toga živjeti. Ja želim ili ne želim - ja moram ovdje dolazit', kaže Jelena.

Samohranog oca poslali na novo radno mjesto, a na njegovo zaposlili drugog

Po namirnice u socijalnu samoposlugu dolazi i nezaposlena Aida Pendelj. Ona, njezina kći, sin i suprug su na birou. Socijalna samoposluga za mnoge je Vukovarce slamčica spasa. I Aida priznaje da joj ova pomoć puno znači.

'Meni puno. Jako puno. Da vam kažem iskreno, vjerovali ili ne, ja nemam jednu jedinu rolu wc-papira kod kuće. Nemam. A nemam novca da je kupim', kaže Aida.

Nekada srednji stalež, danas na rubu gladi.

'Da se glad osjeti, Boga mi, znalo se osjetit da i krči u stomaku. Na žalost', rekao nam je jedan Vukovarac.

Prošle su točno 23 godine od dana kad su 'neprijateljska JNA i domaći četnici krenuli na Vukovar'!

Svaki 20-ti stanovnik Vukovara korisnik je socijalne samoposluge. Police se prazne brže nego što se mogu napuniti.

'Kucamo na sva moguća vrata gdje bi mogli dobit bilo kakvu donaciju', objašnjava Tamara Mikulićiz Humanitarne udruge Duga. Njihovo kucanje čuli su učenici zagrebačke 10-te gimnazije. Donijeli su pun autobus hrane i higijenskih potrepština.

Zagrebački gimnazijalci u Vukovar su stigli na sat povijesti. Ovom su gestom pokazali da su domoljubi s velikim srcem.

Ustajem ujutro u 3 sata, odem kupim boce

Ispunjeni oni koji daju, a zahvalni oni koji primaju pomoć.

'Nisam dozvolila ni da mi se iskopča struja, ni voda, ni tv- pretplata, ništa. Ustajem ujutro u 3 sata, odem kupim boce, odnesem prodam i platim obaveze', rekla nam je Jelena Savić.

Uz siromaštvo, Vukovarcima prijete i deložacije iz državnih stanova. Na popisu za deložaciju obitelj Asađanin. Bespravni su korisnici državnoga stana.

'U praznom gradu ovakve stvari da se događaju. Gdje nema mladih, sad ćemo ih još otjerat. Toliko stanova praznih', kaže Dragurin Asađanin.

Gotovo polovica od pet i pol tisuća državnih stanova u Vukovaru je prazno. 17 godina od mirne reintegracije država ih nije uspjela niti iznajmiti.

'Vrijeme prolazi. Nama ljudi odlaze. Sudbine ljudske su u pitanju. O čemu mi pričamo. Nekakvom Vukovaru u kojeg se svi zaklinju', kaže vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Svi se zaklinju, ali samo jedan dan u godini. Sve ostale dane Vukovar i njegovi građani su zaboravljeni.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene