Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sudskom procesu zbog neovlaštenog vađenja gline s njegovog zemljišta, kojim je HEP sanirao branu Peruča, sud je nakon više od 13 godina presudio u korist sinjanina Ante Šušnjare. Uz to određena je rekordna odšteta, od čak 250 milijuna kuna.


HEP Anti Šušnjari treba isplatiti više od 250 milijuna kuna zbog neovlaštenog vađenja gline s njegovog zemljišta.

Vezani članci Ninoslav Jovanović Doživotna kazna zatvora! Presuda "Malčanskom berberinu" koji je oteo i silovao 12-godišnjakinju otkriva mučne detalje Banovina: Nove štete nakon novog potresa - 1 Novi potres, nove štete i traume na Banovini: "Čim se zatreslo oni su se jako uplašili i počeli su plakati. Cijelo vrijeme su vani"

Presuda s rekordno dosuđenim iznosom u postupku između građana i državne tvrtke - presedan je u hrvatskom sudstvu. 

"Pokušao sam se nagoditi s HEP-om kad sam saznao da se bespravno koriste mojim zemljištem, ali su me desetak dana varali i nisu htjeli pristati na sporazum", kazao je Šušnjara.

HEP je presudom Općinskog suda u Sinju dužan isplatiti skupini tužitelja ukupno 56 milijuna dolara i 8,8 milijuna kuna. 

Tvrtka je proglašena krivom jer je s njihovih parcela u Hrvacama 1994. i 1995. godine bespravno i samovoljno iskapala glinu za obnovu brane.

Sinjanin tvrdi da su mu čak prijetili i ubojstvom kad je
pokušao spriječiti odvoz gline i nagoditi se s HEP-om zbog čega je također uložio tužbu.

"Sada je pravda zadovoljena, a nadam se i konačnu povoljnu ishodu i pravomoćnoj potvrdi presude," izjavio je Šušnjara.

HEP se žalio na sudsku odluku

Hrvatska elektroprivreda (HEP) neosnovanom smatra odluku Općinskog suda u Sinju po kojoj sinjskom odvjetniku Anti Šušnjari treba platiti 56,5 milijuna dolara i gotovo devet milijuna kuna zbog nezakonita vađenja gline s njegova zemljišta te se žalila na tu odluku, priopćeno je danas iz HEP-a.

U priopćenju HEP-a stoji kako konačnu odluku ostavljaju pravosuđu, jer je riječ o prvostupanjskoj presudi koju smatraju neosnovanom. 

"HEP će iskoristiti sva zakonom dopuštena sredstva radi zaštite svojih interesa i interesa svoga vlasnika", kaže se u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić. Dodaje se da je u skladu s time već podnesena žalba na navedenu presudu višem nadležnom sudu.