SDP je u utorak predstavio svoj prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, a bivši ministar zdravlja Siniša Varga prozvao je svoga nasljednika, HDZ-ovca Darija Nakića da će njegove reforme u zdravstvenom sustavu dovesti do diskriminacije građana i po platežnoj moći i po mjestu stanovanja.


"Otkad je ministar Nakić zadužen za sustav zdravstva, u medijima se spominju reforme bolničkog sektora, primarne zdravstvene zaštite, promjene pri plaćanju usluga, dopunskog osiguranja, participacije, reforme lijekova. To je oblačić koji se pušta u medijma bez da se, kako smo to navikli prethodnih deset godina, to sve cjelovito formulira, provede javna i rasprava u saborskim klupama pa se tek tada donese novi dokument", rekao je Siniša Varga na konferenciji za novinare u Saboru.

Vezani članci Ilustracija Zabrinjavajući podaci: Hrvatska druga po smrtnosti od karcinoma u EU-u Liječnici Uf, kakav popis: Iz HUBOL-a prozvali poslodavce u zdravstvu i naveli njihova "postignuća"

Ministru je zamjerio i da su sve reforme koje najavljuje u raskoraku s Nacionalnom strategijom razvitka zdravstva.

Varga: Građani će sami financirati svoje liječenje

Varga je izračunao kako će do 2020. građani plaćati za zdravstvo 1500 kuna više nego 2013. godine. "Građanin će platiti više od današnje participacije dopunskog zdravstvenog osiguranja, više od 150 kuna koliko se najavljuje za ulazak u hitnu medicinsku skrb i više nego što je najavljeno za plaćanje nadstandarda u zdravstvu", rekao je. Iz predloženog dokumenta vidljivo je, kaže, da će građani sami financirati svoje liječenje.

Kada je riječ o reformi mreže bolnica, Varga je ocijenio kako je Vladina namjera centralizirati vrhunsku razinu liječenja u Zagrebu, dok će ostale bolnice u Hrvatskoj biti regionalne i subregionalne. "Pored diskriminacije građana po platežnoj moći, sada ćemo imati i diskriminaciju građana po mjestu na kojem žive", poručio je.

I njegova stranačka kolegica Ana Komparić Devčić smatra kako je na djelu "tipična diskriminacija i raslojavanje društva". Trebalo je, ističe, zadržati dosadašnji model četiri regionalna klinička bolnička centra u Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu.

Komparić Devčić: Ministar tresne i ostane živ

"Naš ministar zdravlja tresne pa ostane živ, no nadam se da nakon ovakvih izmjena neće ostati živ te da će ljudi izaći na ulice i reći što o njima misle", poručila je Komparić Devčić.

Predstavljajući i SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, rekla je kako mu je cilj u Hrvatskoj dopustiti uzgoj i proizvodnju medicinske konoplje kako bi bila dostupnija pacijentima. HZZO bi trebao preuzeti troškove liječenja medicinskom konopljom, a prema procjenama, cijena grama medicinske konoplje trebala bi stajati jedan euro. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju