Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROGLAŠEN DAN ŽALOSTI

Knin tuguje za petogodišnjim dječačićem: Stručnjak otkriva koji je sindrom u pozadini strašne tragedije i priznaje - "I meni se dogodilo da sam zaboravio dijete..."

Aktualno Galerija Vladimir Grošić - 3 Vladimir Grošić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tragedija u Kninu - Ilustracija - 5 Tragedija u Kninu - Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Tragedija u Kninu - Ilustracija - 4 Tragedija u Kninu - Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Tragedija u Kninu - Ilustracija - 3 Tragedija u Kninu - Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Tragedija u Kninu - Ilustracija - 2 Galerija 1/9 >>
Zbog smrti petogodišnjeg djeteta, čiji se život ugasio u zaključanom automobilu, Knin je za sutra proglasio Dan žalosti. Protiv oca je podignuta kaznena prijava, a iz DORH-a otkrivaju detalje strašne tragedije koja je grad zavila u crno.

Šok u Kninu zbog smrti petogodišnjaka ne jenjava. Umjesto da ga odveze u vrtić, 34-godišnji otac dijete je ostavio satima u zaključanom automobilu. Da djeteta u vrtiću nema, shvatila je majka u popodnevnim satima. Građani su užasnuti i pitaju se kako se mogla dogoditi takva tragedija.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Policija na terenu Akcija USKOK-a: U tijeku uhićenja i pretresi na području Zagreba, oglasio se Božinović Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

"Čujte, to je trenutak nepažnje, nitko to ne bi namjerno napravio. Čujem da je čovjek imao poziv iz kasarne i da je otišao na posao. Čista tragedija", ispričao nam je Stipe iz Šibenika.

Šibenska policija dovršila je kriminalističko istraživanje. Protiv oca je podignuta kaznena prijava zbog grubog zanemarivanja roditeljske dužnosti. Iz DORH-a otkrivaju detalje: Dijete je u besvjesnom stanju pronašao otac te ga iznio iz automobila. Ni uz reanimaciju nije mu bilo spasa jer za smrt djeteta u vrućem automobilu, kaže kardiologinja Tatijana Šipalo Lilić, potrebno je svega pola sata.

Vladimir Grošić - 3 Tatijana Šipalo Lilić (Foto: DNEVNIK.hr)

"Vlažnost vam je tu bitna, kao i protok kisika. Brzina kojom će se to razviti ovisi o masi tijela i njegovoj površini; što je dijete manje, manja je površina tijela i manja je masa. Znači, vi na površinu jedinice tijela imate veći gubitak tekućine. Zato dehidracija odraslog čovjeka može trajati nekoliko sati, a novorođenčeta doslovno trideset minuta", kazala je novinarki Nove TV Sanji Jurišić.

Zbog tragedije koja je grad zavila u crno sutra je u Kninu Dan žalosti. Gradonačelnik Marijo Ćaćić najavio je kako cijela vrtićka skupina neće sutra raditi te kako će se pružiti pomoć zaposlenicima i djeci koja su sa dječakom išla u vrtić.

Državno odvjetništvo nakon ispitivanja osumnjičenog oca nije predložilo određivanje istražnog zatvora jer je ocijenjeno kako za to nema zakonskih uvjeta. Još se čekaju rezultati pregleda i obdukcije djeteta.

Od 90-ih zabilježeno 600 slučajeva sindroma zaboravljenog djeteta

Povodom ove tragedije novinarka Nove TV Valentina Baus za Dnevnik je razgovarala sa psihijatrom Vladimirom Grošićem. Pga je što je to sindrom zaboravljenog djeteta, koji se veže isključivo uz zaboravljanje djeteta u automobilu, kako do njega dolazi i je li on uzrok smrti malenog dječaka.

"Taj sindrom u struci se smatra tragičnim događajem kada roditelji zaborave dijete na neko vrijeme u automobilu, s teškim posljedicama po zdravlje djeteta, a u najgorem slučaju i sa smrću. To se može svakome dogoditi. Nitko to ne smije osuđivati i reći da mu se to nikada neće dogoditi, nego da će napraviti sve da mu se to nikada ne dogodi", istaknuo je.

Psihijatar tvrdi da to nije stvar zanemarivanja djeteta ili pomanjkanja roditeljske ljubavi, već se radi o poremećaju memorije.

"Uzročnici su vanjski utjecaji poput stresa, manjka sna, promjene rutine, ali i alkohol, droge, lijekovi. Sve to može utjecati na krajnji ishod. U literaturi se vidi kako je od devedesetih prema danas bilo čak šesto takvih slučajeva koji su završili smrtnim ishodom", istaknuo je Grošić.

Kazao je kako je i on zaboravio dijete jednom te je ispričao kako se to dogodilo. "To se svima događa, u svakodnevnici, automatizmom povratka s posla kući dijete mi je ostalo u vrtiću. Srećom, bio je sretan ishod", kazao je.

Objasnio je i kako nastaviti život nakon ovakvog tragičnog slučaja.

"To je jako teško. Mi smo skloni osuđivati, govoriti ružne riječi. Dovoljna je već osuda samoga sebe, roditelja koji je to doživio. Treba potražiti stručnu pomoć i zajednica treba pripomoći da se život nastavi dalje i da sve ima smisla, pogotovo ako je riječ o drugom djetetu u obitelji ili braku", zaključio je psihijatar Grošić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene