Četverogodišnje dijete provelo je nekoliko sati u automobilu na ekstremnim temperaturama. Po dolasku hitne pomoći zatečeno je u teškom stanju i bez svijesti. O svemu je obaviještena i policija čija istraga još traje.

Galerija


U teškom stanju i bez svijesti zatečeno je četverogodišnje dijete nakon što je spavajući u automobilu provelo nekoliko sati. Kako iz riječkog KBC-a doznaje reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen, stanje djevojčice je jako teško, ozbiljno i neizvjesno. Liječnici čine sve da se ne pogorša.

Vezani članci Migranti, ilustracija Pritisak raste, ali policija ne odustaje: Kod Brčkog prekinut lanac krijumčarenja - spriječen prelazak 12 migranata preko Save Koronavirus: Nove stroge mjere, ilustracija - 4 Zaražena došla na šalter u policiju i zaradila kaznenu prijavu

Djevojčičinom stanju kumovala je ekstremna vrućina. ''Kada je došlo bez svijesti u komatoznom stanju s visokom temperaturom, oko 40, i kao posljedica te temperature dijete je imalo one febrilne konvulzije, odnosno one epileptičke napadaje koji nastaju kao posljedica temperature'', rekla je ravnateljice Opće bolnice Pula Irena Hrstić.

Na mjesto događaja izašla je rovinjska hitna i prevezla dijete u pulsku Opću bolnicu. Nakon što su životno ugroženom djetetu vitalni parametri vraćeni u normalu, prevezeno je u riječku bolnicu na daljnje liječenje. ''Pri transportu do Rijeke nije imalo nekakvih posljedica. Znači, nisu se ponavljali epileptični napadaji što je dobro obzirom da je dijete bilo na respiratoru u tom trenutku, znači na potpomognutom disanju moralo je ići u pratnji liječnika i anestetičara'', objasnila je Hrstić.

O svemu je obaviještena i policija, a policijska je istraga u tijeku. ''Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti ovog događaja i provode izvide kako bi se utvrdilo radi li se o kaznenom dijelu povreda djetetovih prava'', rekla je Nataša Vitasović, glasnogovornica PU istarske.

Ukoliko se utvrdi da se radi o povredi djetetovih prava, policija podnijeti će nadležnom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv osumnjičene osobe. ''O svemu će obavijestiti i nadležni Centar za socijalnu skrb kako bi se izvršio uvid u obitelj i utvrdile sve okolnosti brige o tom djetetu. Obzirom da je kao posljedica nastala teža ozljeda, odnosno djetetu je teško narušeno zdravlje, Kazneni zakon za ovakvu vrstu kaznenog djela predviđa kaznu zatvora u trajanju od jedne do osam godina'', izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Fabian Kapov.

Ovo, nažalost, nije prvi slučaj dehidracije djeteta uslijed boravka u zatvorenom automobilu na visokim temperaturama. Posljedice dužeg izlaganja takvim uvjetima su nemjerljive. ''Od opeklina na koži vi iza toga razvijate dehidriranost jer se gubi volumen, a ono mozak difinitivno ima i najveće posljedice'', ističe ravnateljice pulske bolnice.

Riječki liječnici nisu htjeli davati procjene posljedica četverogodišnjeg djeteta.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr