Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na izbore se troši i 150.000 kn

Sindikati za uštedu predlažu odgodu izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U godini štednje, krize i recesije trebalo bi izbjeći izbore, prijedlog je sindikata koji se i dalje bore da se plaće radnika u državnoj upravi ne smanjuju. Na izborima se troše stotine milijuna kuna, poručuju tvrdeći kako zbog kampanje i predizbornih obećanja nema prave štednje i iskrene borbe s krizom.

U Hrvatskoj su svako malo neki izbori, lokalni, parlamentarni predsjednički, a sve to košta, poručuje Krešimir Sever: 'Državu to košta više od stotinu tisuća kuna, oko 150 parlamentarni, a ne zna se točno koliko će stajati lokalni ali sigurno i oni imaju svoju cijenu.' Svjestan kako nadolazeće izbore ne možemo izbjeći, Sever predlaže da se razmisli o parlamentarnim i lokalnim izborima u istoj godini.

Pročitajte i ovo Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda Sindikati polozili vijenac za radnike Apelirali na vladajuće Sindikati uoči Praznika rada: "Hrvatska više ne smije biti zemlja jeftine radne snage"

'Sve nas to košta različite promidžbe, ne samo obećanja već sva sila predizbornih skupova. Štednja na izborima ne dolazi u obzir složni su i Vlast i oporba', kaže Sever. 'Promjena izbornog ritma za lokalne državne i predsjedničke koji su određeni po ustavu i zakonu i produžavanje mandata ne dolazi u obzir', rekao je Luka Bebić, predsjednik Sabora.

>> Ministarstva obavila domaću zadaću i predložila 2 milijarde kuna ušteda

'Zarađivanje na smanjenju demokracije bilo bi kontraproduktivno. Mi u krizi moramo jačati demokraciju i demokratsku kontrolu vlasti, a ne odgađati Izbore', kaže Josip Leko iz SDP-a. Izmjena izbornog ritma moguća je tek u izvanrednim situacijama. ' Za vrijeme rata ili neposredne ratne opasnosti ili prirodnih katastrofa', dodaje Leko.

Sindikalni poziv na štednju preko izbora odgovor je na moguće smanjenja plaća državnoj upravi. 'Sindikati ishitreno bez dobre analize ne bi trebali na brzinu to predlagati', kaže Bebić. Ušteda na plaćama u državnoj upravi računala bi se u milijardama. Lokalni izbori pak koštaju nešto više od 100 milijuna kuna. Dio se plaća iz proračuna, a za dio novac osiguravaju lokalne zajednice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene