Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Protiv centralizacije'

Sindikati traže izdvajanje Grada Zagreba iz statističke podjele RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Hrvatske udruge sindikata traže izdvajanje Zagreba iz statističke podjele Hrvatske.

Iz Sindikata tvrde kako je podjela RH na Kontitentalnu i Jadransku novi prilog centralizaciji i daljnje zaostajanje nerazvijenih regija u režiji Vlade RH.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting Divlje odlagalište otpada - 3 Obnova od potresa U Zagrebu bujaju divlja odlagališta građevinskog otpada, a gradska vlast i dalje traži rješenja

'Stapanje sjverozapadne i slavonske regije poduzeto je s jasnim ciljem da se najrazvijenijem Zagrebu i razvijenoj sjeverozapadnoj regiji na teret nerazvijene Slavonije omogući kvalitetniji pristup fondovima EU', tvrde sindikati. Upozoravaju kako se na taj način politika regionalnog razvoja, kako europska, tako i hrvatska, gubi svoj smisao i može dovesti do upravo suprotnih posljedica.

>> Što za Hrvatsku znači podjela na Kontinentalnu i Jadransku regiju?

Hrvatska udruga sindikata stoga osuđuje ovaj potez Vlade RH i  predlažu da se Zagreb kao neproporcionalno najrazvijeniji dio Hrvatske izdvoji u zasebnu regiju.

Naglašavaju kako Grad Zagreb sa Zagrebačkom županijom udovoljava uvjetu minimalnog broja stanovnika za samostalnu statističku regiju, a primjere takve prakse nalazimo npr. u Belgiji, gdje Brisel predstavlja izdvojenu regiju.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene