Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Hrvatske udruge sindikata traže izdvajanje Zagreba iz statističke podjele Hrvatske.


Iz Sindikata tvrde kako je podjela RH na Kontitentalnu i Jadransku novi prilog centralizaciji i daljnje zaostajanje nerazvijenih regija u režiji Vlade RH.

Vezani članci Budimir Lončar (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Budimir Lončar ne želi primiti priznanje Grada Zagreba: ''Ovo je žalosni igrokaz koji sramoti moju domovinu'' Katastrofalno stanje Mosta slobode u Zagrebu (Foto: Zarko Basic/Pixsell) - 12 Nakon 60 godina: Most slobode za mjesec dana ide na sanaciju, evo koliko će trajati radovi i kakva će biti nova regulacija prometa

'Stapanje sjverozapadne i slavonske regije poduzeto je s jasnim ciljem da se najrazvijenijem Zagrebu i razvijenoj sjeverozapadnoj regiji na teret nerazvijene Slavonije omogući kvalitetniji pristup fondovima EU', tvrde sindikati. Upozoravaju kako se na taj način politika regionalnog razvoja, kako europska, tako i hrvatska, gubi svoj smisao i može dovesti do upravo suprotnih posljedica.

>> Što za Hrvatsku znači podjela na Kontinentalnu i Jadransku regiju?

Hrvatska udruga sindikata stoga osuđuje ovaj potez Vlade RH i  predlažu da se Zagreb kao neproporcionalno najrazvijeniji dio Hrvatske izdvoji u zasebnu regiju.

Naglašavaju kako Grad Zagreb sa Zagrebačkom županijom udovoljava uvjetu minimalnog broja stanovnika za samostalnu statističku regiju, a primjere takve prakse nalazimo npr. u Belgiji, gdje Brisel predstavlja izdvojenu regiju.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.