Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Hrvatske udruge sindikata traže izdvajanje Zagreba iz statističke podjele Hrvatske.


Iz Sindikata tvrde kako je podjela RH na Kontitentalnu i Jadransku novi prilog centralizaciji i daljnje zaostajanje nerazvijenih regija u režiji Vlade RH.

Vezani članci Sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Gradska skupština održat će danas prvu sjednicu nakon smrti Milana Bandića, na dnevnom redu nagrada ''Zagrepčanka godine'' Izbori u Zagrebu, ilustracija ANKETA Kandidata za odabir ne nedostaje: Za koga biste glasali da su izbori u Zagrebu - danas?

'Stapanje sjverozapadne i slavonske regije poduzeto je s jasnim ciljem da se najrazvijenijem Zagrebu i razvijenoj sjeverozapadnoj regiji na teret nerazvijene Slavonije omogući kvalitetniji pristup fondovima EU', tvrde sindikati. Upozoravaju kako se na taj način politika regionalnog razvoja, kako europska, tako i hrvatska, gubi svoj smisao i može dovesti do upravo suprotnih posljedica.

>> Što za Hrvatsku znači podjela na Kontinentalnu i Jadransku regiju?

Hrvatska udruga sindikata stoga osuđuje ovaj potez Vlade RH i  predlažu da se Zagreb kao neproporcionalno najrazvijeniji dio Hrvatske izdvoji u zasebnu regiju.

Naglašavaju kako Grad Zagreb sa Zagrebačkom županijom udovoljava uvjetu minimalnog broja stanovnika za samostalnu statističku regiju, a primjere takve prakse nalazimo npr. u Belgiji, gdje Brisel predstavlja izdvojenu regiju.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.