Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene Zakona o radu

Sindikati prijete općim štrajkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker izjavio je nakon današnjih pregovora sa sindikatima javnih i državnih službi da je Vlada odlučila izmijeniti članak 262. Zakona o radu (ZOR), kojim se regulira primjena prava nakon isteka kolektivnog ugovora, na što su predstavnici sindikata najavili i mogućnost generalnog štrajka.

Naprosto je vrijeme da zavedemo red, rekao je Šuker novinarima pred Banskim dvorima pojašnjavajući namjeru Vlade da izmjenom članka 262. ZOR-a ograniči primjenu prava iz kolektivnih ugovora nakon isteka kolektivnog ugovora na šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Vrućine - 26 Prvi takav krovni zakon Slijedi nam reforma turizma, evo što novi prijedlog zakona donosi Apsurdi prekrojenih jedinica - 1 Nove promjene Vladine škare podijelile izborne jedinice, građani nezadovoljni: "To je neobično i nema smisla, bedastoća!"

>> Ribić: Znanstvenici ispadaju iz sustava, novih radnih mjesta nema

Ako se u tih šest mjeseci poslodavac i sindikati ne dogovore o novom kolektivnom ugovoru prava zaposlenih će prestati važiti pa ih poslodavac može regulirati pravilnikom o radu. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek rekla je da sindikati moraju ozbiljno odgovoriti na namjeru Vlade da sruši 'Bibliju radničkih prava', a to su kolektivni ugovori, što uključuje i organiziranje generalnog štrajka.

'Ako se vlada odluči na taj potez bez nas moraju znati da ćemo mi birati vrijeme i mjesto. Ono što sindikati mogu napraviti su prosvjedi i druge akcije tipa štrajkovi', tvrdi Krešimir Sever iz NHS-a. 'To ni na koji način ne umanjuje radnička prava samo u red dovode ugovore a oni su pravni segment', ističe Damir Kuštrak, predsjednik hrvatske udruge poslodavaca.

Regres je jedino što se radnicima ovisnim o proračunu ne može uzeti. Na njih 250 tisuća to je 312 milijuna kuna. No i sami sindikati javnih i državnih službi nisu složni. Vilim Ribić nije zadovoljan politikantskim nastupom svoje kolegice Spomenke Avberšek. 'Ja se dogovorim da ona daje izjave, ja ne kršim dogovor, neka ona govori, ali nisam zadovoljan', kaže Ribić.

SDP je reagirao, ali ne baš presretno. 'Radništvo će imati apsolutnu potporu SDP-a. meni je žao što nismo dobili potporu kada smo tražili da neisplata plaća bude kazneno djelo', rekla je Milanka Opačić. Zakon o radu trebao bi biti sredstvo za presijecanje višemjesečnog natezanja Vlade i sindikata u kojima ministri tvrde treba štedjeti nema novaca, a sindikati državnih i javnih službi poručuju ako režete nama režite i privatnom sektoru. (Hina/Tatjana Krajač)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene