Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati obrazovanja o 5.000 tužbi

'Odluke se odnose na zavičajnom, rođačkom i stranačkom pravu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na konferenciji za medije sindikata obrazovanja Vlada i ministarstvo pravosuđa pozvani su da krenu u reformu zakona.

Na današnjoj konferenciji Vertikale sindikata obrazovanja organizatori su se požalili na sudstvo.

Pročitajte i ovo Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave" Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha"

Kako je rečeno, prosvjetari od 2013. dižu tužbe zbog neisplate, odnosno umanjenih jubilarnih nagrada. Sindikat Hrvatskih učitelja kojem je na čelu Sanja Šprem do sad je podnio 3012 tužbi, a Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na čelu s Branimirom Mihalinecom njih oko 2000.

Podneseno je dakle preko 5000 tužbi. Na konferenciji je navedeno kako postoje slučajevi u kojima u jednoj zbornici jedna tužba jednog nastavnika završi na sudu u Osijeku, a od drugog u Zagrebu. U Osijeku, kažu, tužba uvijek ide u njihovu korist, a u Zagrebu ne.

Također, naveli su situaciju sa Županijskog suda u Splitu gdje je sudac jednu tužbu donio 'za', a jednu 'protiv'. Ona koju je donio 'za' bila je, kažu, za nastavnika koji je bio na području njegove županije.

Sindikati poručuju da se radi o diskriminaciji radnika na sudu, kao i da sve ovisi o političkom utjecaju, odnosno tko je na vlasti.

'Odluke se odnose na zavičajnom, rođačkom i stranačkom pravu', kažu.

Kažu da ne vrše pritisak na sudstvo, nego pozivaju Vladu i Ministarstvo pravosuđa da krenu u reformu zakona. Potraživanja navedenih više od 5000 tužbi su između 9 i 10 milijuna kuna, a na to još idu zatezne kamate i troškovi.

Spomenute tužbe su za 2013. godinu zbog umanjenih jubilarnih plaća, kada je osnovica s 1800 smanjena na 500 kuna. Do sada je pravomoćno dosuđeno oko 500 tužbi, a vrijednost je, kako je procijenio Mihalinec, veća od milijun i pol kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene