Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na konferenciji za medije sindikata obrazovanja Vlada i ministarstvo pravosuđa pozvani su da krenu u reformu zakona.


Na današnjoj konferenciji Vertikale sindikata obrazovanja organizatori su se požalili na sudstvo.

Vezani članci Dragana Jeckov Jeckov: "Potrebno je razbiti nekoliko mitova, u Hrvatskoj definitivno ne postoje odvojene škole" PR Digitalne vještine: nužne, ali ne i dovoljne!

Kako je rečeno, prosvjetari od 2013. dižu tužbe zbog neisplate, odnosno umanjenih jubilarnih nagrada. Sindikat Hrvatskih učitelja kojem je na čelu Sanja Šprem do sad je podnio 3012 tužbi, a Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na čelu s Branimirom Mihalinecom njih oko 2000.

Podneseno je dakle preko 5000 tužbi. Na konferenciji je navedeno kako postoje slučajevi u kojima u jednoj zbornici jedna tužba jednog nastavnika završi na sudu u Osijeku, a od drugog u Zagrebu. U Osijeku, kažu, tužba uvijek ide u njihovu korist, a u Zagrebu ne.

Također, naveli su situaciju sa Županijskog suda u Splitu gdje je sudac jednu tužbu donio 'za', a jednu 'protiv'. Ona koju je donio 'za' bila je, kažu, za nastavnika koji je bio na području njegove županije.

Sindikati poručuju da se radi o diskriminaciji radnika na sudu, kao i da sve ovisi o političkom utjecaju, odnosno tko je na vlasti.

'Odluke se odnose na zavičajnom, rođačkom i stranačkom pravu', kažu.

Kažu da ne vrše pritisak na sudstvo, nego pozivaju Vladu i Ministarstvo pravosuđa da krenu u reformu zakona. Potraživanja navedenih više od 5000 tužbi su između 9 i 10 milijuna kuna, a na to još idu zatezne kamate i troškovi.

Spomenute tužbe su za 2013. godinu zbog umanjenih jubilarnih plaća, kada je osnovica s 1800 smanjena na 500 kuna. Do sada je pravomoćno dosuđeno oko 500 tužbi, a vrijednost je, kako je procijenio Mihalinec, veća od milijun i pol kuna.