Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na konferenciji za medije sindikata obrazovanja Vlada i ministarstvo pravosuđa pozvani su da krenu u reformu zakona.


Na današnjoj konferenciji Vertikale sindikata obrazovanja organizatori su se požalili na sudstvo.

Vezani članci KBC Osijek Ministarstvo zdravstva podržalo potez KBC-a Osijek, iz kojeg su poslali upozorenje svojim necijepljenim djelatnicima Bolnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Broj tužbi liječnika za neisplaćeni rad stalno u porastu: Zasad oko 4000 tužbi, potraživanja od 2 milijarde kuna

Kako je rečeno, prosvjetari od 2013. dižu tužbe zbog neisplate, odnosno umanjenih jubilarnih nagrada. Sindikat Hrvatskih učitelja kojem je na čelu Sanja Šprem do sad je podnio 3012 tužbi, a Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na čelu s Branimirom Mihalinecom njih oko 2000.

Podneseno je dakle preko 5000 tužbi. Na konferenciji je navedeno kako postoje slučajevi u kojima u jednoj zbornici jedna tužba jednog nastavnika završi na sudu u Osijeku, a od drugog u Zagrebu. U Osijeku, kažu, tužba uvijek ide u njihovu korist, a u Zagrebu ne.

Također, naveli su situaciju sa Županijskog suda u Splitu gdje je sudac jednu tužbu donio 'za', a jednu 'protiv'. Ona koju je donio 'za' bila je, kažu, za nastavnika koji je bio na području njegove županije.

Sindikati poručuju da se radi o diskriminaciji radnika na sudu, kao i da sve ovisi o političkom utjecaju, odnosno tko je na vlasti.

'Odluke se odnose na zavičajnom, rođačkom i stranačkom pravu', kažu.

Kažu da ne vrše pritisak na sudstvo, nego pozivaju Vladu i Ministarstvo pravosuđa da krenu u reformu zakona. Potraživanja navedenih više od 5000 tužbi su između 9 i 10 milijuna kuna, a na to još idu zatezne kamate i troškovi.

Spomenute tužbe su za 2013. godinu zbog umanjenih jubilarnih plaća, kada je osnovica s 1800 smanjena na 500 kuna. Do sada je pravomoćno dosuđeno oko 500 tužbi, a vrijednost je, kako je procijenio Mihalinec, veća od milijun i pol kuna.