Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u tijeku

Prvi dio sastanka s Vladom gotov, konkretnih zaključaka - nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poziv na sastanak s predstavnicima Vlade sindikati ocjenjuju pozitivnim, ali više od toga ne žele komentirati dok im se na stol ne stave konkretni prijedlozi.

Ministar financija Zdravko Marić danas je sjeo za isti stol s predstavnicima sindikata.  U pozivu na sastanak pisalo je kako će se razgovarati o politici plaća za 2016., 2017. i 2018. godinu.

Pročitajte i ovo Davor Ivo Stier Iznio četiri zahtjeva Stier o Bartuličnim zahtjevima: "Sigurno će naši timovi uskladiti program" Domovinski pokret do kuda će moći ići? Domovinski duh dolazi na vlast: Ovo je 10 stupova DP-a za preobrazbu Hrvatske

Očekuje se da će sindikalni čelnici htjeti doznati Vladino stajalište o povećanju osnovice za plaće za šest posto zaposlenima u javnim službama, na temelju sporazuma koji im jamči povećanje u slučaju rasta BDP-a u dva tromjesečja za dva i više posto.

Nakon prvog dijela sastanka s Vladom, sindikati su očigledno zadovoljni što ih se pozvalo za isti stol, no doznajemo kako konkretnih prijedloga i zaključaka na sastanku nije bilo, pogotovo ne onih po pitanju povećanja osnovice plaće za 6 posto s obzirom na rast BDP-a.

Ministrica Jurlina Alibegović rekla nam je kako nije moguće takve stvari riješiti na jednom sastanku.

Sindikati pak, ne odustaju od svojih zahtjeva koji su sukladni sporazumu.

Procjenjuje se da bi to na godišnjoj razini za svih oko 250.000 zaposlenih u javnim i državnim službama značilo novo opterećenje za proračun od oko 1,8 milijardi kuna.

Sindikati ne žele iznositi svoje očekivanja prije sastanka

Svoja očekivanja oko mogućih prijedloga koje će dobiti iz Vlade, predstavnici sindikata u izjavama za Dnevnik.hr uoči sastanka nisu željeli iznositi dok ne čuju što im ministar Marić ima za reći.

Uoči sastanka ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je novinarima kako je već o tome razgovarao s predstavnicima sindikata u zdravstvu i da imaju slična stajališta jer su svjesni situacije u kojoj nalazi Hrvatska.

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović rekla je kako se obje strane moraju upoznati s dostupnim predmetima, postojećim zakonima i kolektivnim ugovorima, pa vidjeti kako će dalje.

Ministar financija Zdravko Marić u Banskim dvorima danas razgovara s čelnicima sindikata javnih i državnih službi o smjernicama ekonomske i fiskalne politike i okviru ovogodišnjeg proračuna. 'Ne znamo što će reći, a ne želimo nagađati oko onoga što pišu mediji, jer napisi često nisu točni', rekla je Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara. Pri tom dodaje da će zasigurno biti reakcija ukoliko se ne budu poštivali ugovori ili se proračun bude radio u suprotnosti sa zakonskim propisima.

Kao i njezini kolege Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske te Branimir Mihalinec, iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, izrazila je zadovoljstvo što su dobili poziv da sindikati sjednu za zajednički stol s predstavnicima vlasti.

'Napokon smo dobili poziv da sjednemo za zajednički stol da vidimo kakva je politika plaća za 2016., 2017.i 2018. godinu. Vidjet ćemo što će se staviti na stol sa strane Vlade i nakon toga ćemo vidjeti što i kako ćemo reagirati', kazala je Prašnjak.

'Socijalnog dijaloga nije bilo četiri godine'

'Socijalnog dijaloga sa sindikatima nije bilo četiri godine pa je ovaj sastanak pozitivan znak bez obzira na ishod', rekao je Mihalinec.

U konkretnije procjene o očekivanjima od sastanka nisu željeli ulaziti.

'Ne očekujemo ništa posebno. Iz dnevnog reda vidi se da će se razgovarati o politici plaća za 2016., 2017. i 2018. godinu. Znamo o čemu će se razgovarati i dobro je da idemo na prvi sastanak da bi na službenom mjestu dobili stavove Vlade oko aktualnosti. Imamo jasnu poziciju što s tiče potpisanih sporazuma oko vraćanja osnovice 6 posto i dodataka na plaću. Iz dosadašnjih Marićevih izjava nije se moglo puno iščitati, ali dobro je da je on došao u ministarstvo, jer poznaje sustav i on je dobro rješenje, i brzo će ući u tu priču', pojašnjava Pleša.

'Očekujemo da ministarstvo financija sindikatima predoči svoju viziju i proračun, razmišljanja o politici plaća te da otvorimo socijalni dijalog o svim važnim pitanjima', zaključuje Mihalinec.

Baš kao i ostali sindikati, policajci jedno ne žele ni čuti - smanjivanje plaća. 'Stav sindikata policije je da se plaće ne mogu i ne smiju smanjivati. Naši policijski službenici dali su već dovoljno svoj obol u štednji i nije dobro da je policija potplaćena, da su loše opremljeni, loše zakonski zaštićeni, da sustav ne stoji iza njih', rekao je Dubravko Jagić iz sindikata policije.

Jasan je u tome da se na policiji ne može rezati. 'Ako se štedi na sigurnosti što ćemo, na čemu radimo? U današnje doba, porasta kriminaliteta i opće situacije sigurnosti ne dolazi u obzir rezanje radi opće ekonomske situacije.

U razgovoru o politici plaća sigurno će se dotaknuti i pitanja božićnica te ostalih prava 250.000 zaposlenih u javnim i državnim službama. 'Mogu biti optimističan da se vrati božićnica i da se dogovorimo, ali u cilju poboljšanja životnog standarda policijskih službenika i vraćanja oduzetog', rekao je Jagić.

Iz sindikata državnih službenika poručuju da su i dosad bili razumni, a to očekuju i od druge strane. Nakon razgovora s Marićem, razgovarat će sa svojim članovima, a zatim zauzeti konačan stav.

Podsjetimo, ministar financija u utorak je na konferenciji 'Proračun zaokreta' najavio kako će na sastanku sa sindikalcima 'podijeliti određene detalje smjernica i proračunskog okvira, pa će nakon toga i to javno obznaniti'.

Osim razgovora o fiskalnoj i ekonomskoj politici i izradi novog proračuna, sindikati očekuju da će čuti Marićevo stajalište o njihovu zahtjevu za povećanjem osnovice za plaće u javnim i državnim službama za šest posto, na temelju uzastopnog rasta BDP-a u zadnja dva kvartala, te o vraćanju dodatka na plaću državnim službenicima od 4, 8 i 10 posto za godine radnog staža.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene