Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer Orešković: 'Vidio sam the good , the bad and the ugly'

Ministar financija najavio 3 kategorije u kojima će se rezati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Tri kategorije koje u našem proračunu strše su rashodi za zaposlene, materijalni troškovi i subvencije. To su područja u kojima smo tražili mogućnosti kako korisnije i jednostavnije upotrebljavati državni novac', rekao je ministar financija Zdravko Marić na konferenciji u organizaciji EPH.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je tri kategorije koje, kako je rekao, u proračunu strše. Radi se o rashodima za zaposlene, materijalnim troškovima i subvencijema. 'To su područja u kojima smo tražili mogućnosti kako korisnije i jednostavnije upotrebljavati državni novac', rekao je Marić.

Pročitajte i ovo Nabava Pantovčak - 3 Nabava na Pantovčaku Novac, čini se, nije problem u Uredu predsjednika: Samo za rezano cvijeće izdvojeno 25.700 eura sjednica Hrvatskog sabora Četiri milijuna razloga za veselje HDZ-u Strankama u 2024. gotovo dvoznamenkasti iznos: Zastupnice će dobiti više od zastupnika

'Nije nam plan raditi nikakve veće izmjene u poreznom sustavu. Namjera je bila napraviti jedan ili dva osnovna cilja s tom porukom, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

'Kada gledate iz perspektive investitora, sigurno se gleda konkurentnost poreznog sustava, no on ne mora biti prevladavajući faktor. Izuzetno je bitna upravo porezna stabilnost. Neke zemlje garantirale su investitorima da, ako dođe do poreznih promjena unutar tri godine od investicije, da se na njih neće odnositi', kazao je Marić.

Premijer Orešković ponovio 5 reformskih točaka

Premijer Tihomir Orešković je u izlaganju naveo pet reformskih točaka. 'Prva je aktiviranje pola milijarde eura 'mrtvog kapitala' u vlasništvu države kako bi se smanjio javni dug', rekao je. Podsjetio je da se u sklopu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) raspolaže sa imovinom vrijednom 30 milijardi eura, među kojom je od 1.400 do 1.500 nekretnina, zatim neiskorištena zemljišta koja treba staviti u funkciju te 1.300 tvrtki u javnom sektoru.

'Imamo konkretne poteze koje možemo brzo potegnuti i imat će rezultata na smanjivanje dijela duga i ne samo duga nego i kamate koje imaju direktan utjecaj na proračun', rekao je Orešković, a na upit da otkrije o kojim se potezima radi spomenuo je autoceste te drugi mirovinski stup. 'Autoceste - imamo dug od 4,5 milijardi eura, to je ogroman dug. Pokrenuli smo da vidimo kako možemo iskoristiti drugi mirovinski stup i IPO da građani investiraju u autoceste koje su naše i to je dobra investicija. Idemo u pravom smjeru', rekao je. Kao drugu točku je naveo stvaranje fonda za srednje i male poduzetnike, vrijednog oko pola milijarde eura, o kojem je već razgovarao s predstavnicima HBOR-a, HAMAG-a i bankama.

Treće je povlačenje 10,7 milijardi eura iz europskih fondova, što je, ocijenio je, ogroman potencijal, posebice u području turizma i infrastrukture. Najavio je kako će u svoj ured uvesti funkciju chief integration officera (CIO), koji će koordinirati rad i investicije u raznim gospodarskim sektorima.

Četvrta točka su investicije, a premijer Orešković je naveo da ulagači traže sigurnost i stabilnu poreznu politiku. Pritom je istaknuo da je LNG terminal strateški projekt ne samo za Hrvatsku nego i za Europu, a da su prilike za investiranje i turizam, infrastruktura i poljoprivreda.

Kao petu točku izdvojio je proračun, u kojem će se, kako je kazao, vidjeti reforme u javnoj upravi i zdravstvu, istaknuvši da je potrebno provesti pametne promjene.

Premijer Tihomir Orešković je povukao analogiju pregovora sa sindikatima s brakom. Napominje kako je u braku važan zajednički cilj te da nikada odnos neće biti 50:50. Nekada će biti 20:80, nekada 60:40...

Također je kazao kako želi 'input' te da će ga prihvatiti.

Kao investitor zna da je potrebna poruka stabilnosti. 'Potrebno je da porezna politika bude stabilna', kaže premijer. 'Parafiskalne namete treba smanjiti, previše ih je i kompliciraju, cijela nas administracija može koštati više nego što imamo prihoda', rekao je te dodao da također treba smanjiti birokraciju.

Napominje da će u svoj ured dovesti CIO, odnosno 'Cheef integration officera', službenika za povezivanje ministarstava.

 

Premijer je kazao kako bi volio vidjeti start up centre u gradovima u Hrvatskoj. 'Ako hoću nešto otvoriti kamo da idem?', pita se ističući da je to nešto što našoj zemlji treba i da bismo se trebali ugledati na primjere iz drugih zemalja.

Istaknuo je kako će njegova Vlada smanjiti dug za 500 milijuna eruoa. Poručio je kako će se aktivirati državna imovina i privatizirati neke javne tvrtke.

 

Premijer se osvrnuo na posljednjih 30 dana, spomenuo je odlazak u Austriju i sastanak s investitorima. 'Investitori su uvjereni da će se pokrenuti gospodarstvo, da će nova Vlada stvoriti pozitivnu klimu, ali vidi se da su investitori počeli kupovati naše obveznice', rekao je Orešković.

Ispričao se za kašnjenje, kazavši kako je imao sastanak s kineskom delegacijom s kojom je glavna tema bila investicije. 'Ja sam možda jedini premijer u regiji koji je investitor, kada pričam s njima znam što očekuju. Vidio sam the good , the bad and the ugly', rekao je.

 

Konferencija je podosta kasnila.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene