Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dogovor je nakon višesatnih pregovora postignut, ali još nije potpisan. Sindikati će dobiti tri posto od 1. travnja i jos 3 posto od 1. studenog 2017. godine, a oko duga će još pregovarati.


Nakon višesatnih pregovora Vlada i sindikati postigli su usmeni dogovor o povećanju osnovice plaća: sindikati će dobiti tri posto od 1. travnja i jos tri posto od 1. studenog 2017. godine, a oko duga će još pregovarati. Dokument još nije potpisan, a konačni dogovor sindikalci očekuju u ponedjeljak.

Vezani članci Rastu cijene i problemi građana - 1 Police bi i u Hrvatskoj mogle ostati prazne? ''S ovim cijenama, koje sada imamo, nema šanse da opstanemo'' Andrej Plenković Premijer o cijeni goriva: "Vidjet ćemo je li potrebna intervencija. Bila je cijena nafte niža. Tad nitko ništa nije govorio"

Sutra je zakazan radni sastanak, no sindikalci nisu htjeli više o detaljima, jer su, kažu, ministru obećali da neće puno iznositi. Ipak, vele da su zadovoljni. U ponedjeljak, podsjetimo, istječe temeljni kolektivni ugovor.

Umjesto povećanja osnovice plaća za šest posto, po sporazumu koji je Vlada s javnim službama potpisala 2011. godine, Vlada je dosad sindikatima nudila povećanje osnovice za plaće u 2017. od dva posto te još dva posto 1. 12. 2017. godine, na što oni nisu pristali. 

"Naš je cilj vratiti dug, odnosno doći do osnovice koju smo već imali. Dakle, ne govorimo o povećanju nego vraćanju na staro", kazala je uoči današnjih pregovora Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju