Gordan Jandroković
Gordan Jandroković Foto: Patrik Macek/Pixsell

Opći sindikat MUP-a uputio je Vladi i MUP-u dopis u kojem naveli da je kombi u kojem borave policajci "izrazito zasmetao gospodinu Jandrokoviću, koji je inzistirao da pripadnici Interventne jedinice policije Zagreb ugase vozilo jer mu strašno smrdi''. O svemu su se oglasili i iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora demantirali njihove navode.


Iz Općeg sindikata MUP-a Vladi i Ministarstvu unutarnjih poslova poslali su dopis u kojemu tvrde da se predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković žalio da vozilo koje koristi pripadnici Interventne jedinice zagrebačke policije smrdi i tražio da ga ugase.

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković objavio fotku iz mladosti pa komentirao: "Evo što Sabor učini od čovjeka..." Dalija Orešković traži ispriku od Gordana Jandrokovića - 2 Orešković traži ispriku od Jandrokovića jer je oporbu nazvao podkapacitiranom, on poručuje: "Siguran sam da se većina iz oporbe nije u tome prepoznala"

Dopis Sindikata prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Ovim putem umoljavamo Vas da se referirate na navode i događaje koji su se odvili u jutarnjim satima 21. 12. 2020. ispred zgrade Vlade RH, kojom prilikom su se policijski službenici ponovno našli pred ponižavajućom i šikanirajućom praksom nekih saborskih, u ovom slučaju ujedno i Vladinih dužnosnika, konkretno predsjednika Hrvatskog sabora G. Jandrokovića.

''Potrpani u prastari kombi..''

Naime policijski službenici, pri osiguravanju zgrade Vlade RH, kao dio pojačanog kontingenta policijskih službenika na Markovu trgu, a kao posljedica napada na policijske službenike koji su tu istu zgradu Vlade i njezine korisnike osiguravali i čuvali doslovno riskirajući vlastiti život i dugoročno zdravlje, obavljajući službu na način da se nalaze prisutni u neposrednoj blizini ulaza u zgradu Vlade RH, ako zlu ne trebalo ponovno u ovim izazovnim vremenima, svojim tijelima stanu između Vas i nekog naoružanog očajnika koji Vam je došao nanijeti zlo, svjesno ili nesvjesno, u afektu ili bistra uma, 'potrpani' u prastari neadekvatni fordov kombi, koji ni po kojim tehničkim kriterijima ne može proći tehnički pregled u bilo kojoj stanici za tehnički pregled (pod uvjetom da se na njemu ne nalaze oznake policije), u kombiju, u kojem je izolacija od studeni između prozora i kabine tek improvizirani komad kartona.

12 sati bez grijanja

U kombiju u kojem policajci provode i po 12 sati, bez mogućnosti grijanja, kada su temperature okoline klasične zimske, u kojem njih nerijetko više od šestorice prate svaki pokret štićene zone na koje prikladno reagiraju, u istom takvom kombiju iz kojeg, kada zaustave vozilo u kontroli prometa, po sili zakona moraju kontrolirati tehničku ispravnost drugih sudionika u prometu htjeli ne htjeli, a svojim zaduženim vozilom ne mogu poslužiti kao primjer?!

Webasto sustav je samo za elitu? Bez obzira na to što je vrlo praktičan za nekoga tko mora eksploatirati službeno vozilo kao stražarsku kućicu jer je tako profesionalno i ispravno?!

''Sramota nas je voziti se među ljudima...''

Kada kolege govore '… sramota nas je voziti se među ljudima, gledaju nas kao svemirce, ali ne zato što smo policajci, već zato jer nam vozilo izgleda kao da se priprema za prodaju na Jakuševcu – kao da su ga temperama farbali, ispod šajbe toliko puše zimi da selotejpom i kartonom krpamo rupe da nam je u kabini koliko toliko toplo. Moramo kontrolirati ljude po cesti ako su im auti 'truli', ali bih volio ovaj naš trulež poslati na izvanredni tehnički pregled – onako sa videoprijenosom live'.

Takav isti kombi danas je izrazito zasmetao gospodinu Jandrokoviću, koji je inzistirao da pripadnici Interventne jedinice policije Zagreb, ugase vozilo jer mu strašno smrdi – one iste IJP koja samo čeka trenutak kada će stati između njega i onog gore opisanog očajnika. Toliko mu je naš tužni kombi zasmetao da je naredio da se policajcima odmah naredi da ugase vozilo jer mu strašno smrde ispušni plinovi iz vozila….

Policajac je ogledalo države

Ti ispušni plinovi ne smrde zbog policajaca, već zbog onih koji se brinu o opremi, pa i voznom parku policije, oni koji definiraju i organiziraju tempo javne nabave i raspoređuju sredstva za nabavu nužnog. Upravo zbog njih, isti ti ispušni plinovi iz motora vozila, čiji je radni vijek odavno prošao, čija je eksploatacija višestruko prekoračena, a danas je samo prikaz stihije i nebrige o običnom policajcu čak i nakon događaja sa skoro najgorim ishodima….

Vaši kolege iz drugih europskih zemalja članica EU, posebne prostorije za snage sigurnosti u vlastitim parlamentima i zgradama Vlade imaju zbog toga jer su 'elitisti' ili samo koriste zdrav razum, empatiju prema onome tko ih čuva svake sekunde njihove vladavine i prema onome tko je uz to što je krajnje potplaćen u odnosu na sve ostale državne i javne službenike, dodatno i konstantno ponižavan baš od onoga tko mora najviše brinuti o izgledu i statusu policajca, vojnika, doktora, vatrogasca…

Policajac je ogledalo države, a naš kombi možda baš zorno prikazuje kako to svi skupa nažalost izgledamo!

Da ne bi glagol 'ponižavati' bio tek floskula - ovako rječnik opisuje glagol ponižavati: 'umanjivati čiju vrijednost, vrijeđati čiji ugled ili osobnost; sin. (ponizivati) • ponižávati se ⟨povr.⟩ dovoditi se u nedostojan, manje vrijedan položaj'.

Predsjednik OS MUP-a Tomislav Teri, napisali su.

Reagirao Jandrokovićev Ured

O svemu su se oglasili i iz Jandrokovićeva Ureda, iz kojega su oštro odbacili te tvrdnje.

"Najoštrije odbacujemo takve tvrdnje Sindikata. Radi se o potpunoj neistini, to se uopće nije dogodilo i ne znamo otkud takva informacija," poručili su iz Ureda.

''Predsjednik Jandroković tamo nije bio niti se to uopće dogodilo'', rekli su.