Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Željko Stipić, čelnik sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod", uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću.


U pismu ga kritizira zbog najave povećanja plaća za radnike u diplomaciji dok se sredstva za ujednačavanje osnovice plaće u državnim i javnim službama nisu mogla izdvojiti.

Vezani članci Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod, u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Čelnik sindikata Preporod: "Ova je ponuda Vlade sramotna i očekujem da će većina biti protiv!" Željko Stipić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Sindikat hrvatskih učitelja: U Preporodu su "pobrkali lončiće", neka se počnu baviti korisnim akcijama

Podsjetimo, sindikat traži od Vlade da, sukladno Zakonu, izjednači osnovicu plaće u javnim, s osnovicom plaće u državnim službama. U suprotnom poručuju kako će doći  do obustave rada u školama, bolnicama, na fakultetima i u ustanovama socijalne skrbi.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani Premijeru!

Vašu najavu o 20-postotnom porastu izdvajanja i povećanju plaća za radnike u diplomaciji teško je ne povezati s predstojećim razjednačavanjem osnovice plaće u državnim i javnim službama.

Ukoliko do spomenutog razjednačavanja dođe, a svakim je danom sve izglednije kako će se ono na plaći u rujnu ipak dogoditi, Vaša će Vlada stati iza jednog neodgovornog i bezobzirnog političkog čina koji će zaposlenici u obrazovanju, zdravstvu, znanosti, socijalnoj skrbi prepoznati i kao nepravdu i kao podcjenjivanje njihova posla.

Vašom će nepravednom odlukom biti diskriminirani zaposlenici u javnim službama u odnosu na zaposlenike u državnim službama, ali će njome biti kažnjeni svi radnici, kako oni učlanjeni tako i oni neučlanjeni u sindikat.

Ako novca za povećanje plaća pojedinih skupina zaposlenika u državnim službama ima, što treba pozdraviti, onda proračunski novac ne smije biti upitan ni za pravedno povećanje osnovice plaće u javnim službama. Ako novca ima, a ne želi ga se izdvojiti za ujednačavanje osnovice plaće u državnim i javnim službama, teško se oteti dojmu da iza svega stoje tek inat i odmazda.

Za razliku od političara kojima u djelovanju nisu strani ni inat niti odmazda, državnici su oni političari koji probleme rješavaju ponajprije dijalogom suprotstavljenih strana. Ako se neki problem ne uspije riješiti dijalogom, onda se državnik pri donošenju odluke isključivo vodi principom pravednosti.

Unatoč tome što pravednom rješenju ovog pitanja polako ističe vrijeme, neka Vam se kao neka vrsta poticaja za razmišljanje u ovoj situaciji nađe i rečenica indijskog pjesnika Rabindranatha Tagore: „Samo slabi se ne usuđuju biti pravedni.“

Ako je, poštovani Premijeru, Hrvatska u Vama napon dobila „jakog“ premijera koji u svakom trenutku zna razlučiti pravdu od nepravde, onda još uvijek ne treba dvojiti o konačnom ishodu cijele ove mučne situacije.

Željko Stipić, Sindikat P R E P O R O D