Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarenje otpadom

'Energana u Zagrebu je jedno od rješenja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgradnja energane je jedno od rješenja za zbrinjavanje zagrebačkog komunalnog otpada, no prije toga treba poduzeti niz koraka, od smanjena otpada "na izvoru" do nabavke odgovarajuće infrastrukture, rečeno je na konferenciji za novinare u utorak povodom najave 13. međunarodnog simpozija gospodarenje otpadom Zagreb 2014. što će se održati 6. i 7. studenoga u Staroj gradskoj vijećnici uz sudjelovanje 70-ak domaćih i stranih stručnjaka.

"S kapacitetima energane ne možemo se 'nabacivati', to moramo izračunati", rekla je predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom (HUGO) Aleksandra Anić Vučinić na pitanje je li spalionica u Resniku rješenje za zbrinjavanje zagrebačkog komunalnog otpada. Dodala je kako bi trebalo spaljivati između 20 i 30 posto otpada koji preostane, ali tek nakon što se poduzmu svi koraci za smanjenje otpada te naglasila da energetska oporaba nakraju mora postojati jer još nemamo mogućnosti za koncept bez otpada tzv. zero waste.

Pročitajte i ovo Rezultati istrage o odronu - 2 Ljutiti građani Misterij odrona na Jakuševcu: "To je zlostavljanje, da pitam bilo koga u gradu tko bi se s nama mijenjao za tih 6000 kuna...'' Smeće u Zagrebu - 3 Stiže novi model Građani revoltirani zbog problema s otpadom: "Glasala sam za njih, ali ovo je katastrofa"

Požalila se da se u početnim koracima struka tu nije konzultirala iako je taj problem trebao biti riješen prije desetak godina. "Zato je sada potrebno pronaći dugoročno rješenje umjesto da se koncept mijenja dolaskom nove političke garniture", naglasila je.

Novinari su se zanimali što će biti sa zbrinjavanjem glomaznog otpada i koliko će "izdržati" reciklažna dvorišta te su podsjetili da je upravo zbog sumnji u pogodovanje oko zbrinjavanja glomaznog otpada gradonačelnik Milan Bandić završio u pritvoru.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek nije željela ništa komentirati vezano uz gradonačelnika Bandića i njegov ostanak u pritvoru.

Rovinj: Ukloniti otpad iz Jadrana

Kad je riječ o gospodarenju otpadom, Švaljek je rekla da tom problemu pristupaju sustavno te traže odgovore na kratkoročna, srednjoročna i dugoročna pitanja prije svega rade na rješavanju dozvole za zbrinjavanje otpada na Jakuševcu i na sustavnom gospodarenju otpadom koje mora profunkcionirati do 2018.

O tome je, kaže, razgovarala, s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem, a Gradska uprava i Gradski ured za energetiku i zaštitu okoliša zajednički stalno surađuju s direkcijom i podružnicama Zagrebačkog holdinga - Čistoćom i ZGOS-om.

"Čini se da je upravo danas tema gospodarenja otpadom posebno aktualna, no činjenica da je to 13. simpozij pokazuje da je aktualna već duže vrijeme i problematizirana s razlogom, zbog brige za okoliš. Zato Grad Zagreba na to treba dati kvalitetan odgovor, kao najveće urbano središte koje, zbog obujma ekonomije, generira najveći dio otpada", rekla je Švaljek.

Predsjednica Organizacijskog odbora simpozija Sandra Tucak Zorić najavila je da će na simpoziju sudjelovati 70 domaćih i stranih stručnjaka te znanstvenika među kojima iz Italije, Austrije, Belgije i Grčke. Tijekom dva dana razgovarat će o brojnim temama: od uvođenja cirkularne ekonomije i proizvodnje energije iz otpada do održivog upravljanja materijalnim resursima.

Akademik Franjo Tomić, predsjednik Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode HAZU, rekao je da će hrvatski znanstevnici tu također dati znanstevno-stručna stajališta u korištenju otpada u gospodarske svrhe i u zaštiti okoliša. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene