Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Varaždinske Toplice

Simpozij vojnih invalida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osmi znanstveno-savjetodavni simpozij Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine počeo je u Varaždinskim Toplicama u nazočnosti pokroviteljice predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor.

Glavna tema skupa je zdravstveno stanje 100-postotnih invalida, rekao je otvorivši skup predsjednik Udruge najtežih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški. Istaknuo je da su zdravstveni problemi te skupine stradalnika Domovinskog rata s godinama sve veći te da udruga zato želi pokrenuti razne projekte pomoći svojim članovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POI: Amerikanci regrutiraju vojne invalide Slika nije dostupna Ratni vojni invalidi prosvjedujući pokušali ući u ured premijera RS-a

‘Želimo izvući te ljude iz kuće kroz razne oblike rehabilitacije i druženja’, rekao je Glogoški i kao primjer spomenuo liječenje u barokomorama i projekt rekreacijskoga centra Krvavica pokraj Baškog Polja. Zahvalio je vladi i mjerodavnom ministarstvu na pomoći i razumijevanju za rad te udruge i njezinih članova.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekao je da je ova vlada u svom mandatu uspješno provela svoje obveze prema najtežim invalidima, ističući dobru suradnju s udrugom i spremnost na nastavak te suradnje. Predsjednica vlade Jadranka Kosor zahvalila je najtežim invalidima Domovinskog rata na njihovu doprinosu i stvaranju samostalne Hrvatske dodavši da danas mnogi zaboravljaju te činjenice i njihov doprinos.

Napomenula je da se proračunska sredstva namijenjena hrvatskim braniteljima najčešće odnose na stradalnike Domovinskog rata, tj. na invalide koji imaju svoja posebna prava. Rekavši da neki misle da i tu treba štedjeti Kosor je dodala da su braniteljske mirovine i mirovine ratnih vojnih invalida već smanjene za deset posto.

Premijerka je istaknula da su invalidi pokazali razumijevanje za situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi, dodajući da se u javnosti često koristi sintagma lažni invalidi dodavši da se time vrijeđaju oni pravi. Poručila je neka svatko tko zna za nekoga lažnog invalida to obvezno prijavi Uskoku i DORH-u. Nakon svečanog otvaranja skup je nastavljen raznim stručnim predavanjima koja se bave problemima zdravstvene skrbi za najteže invalide Domovinskog rata. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene