Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najave povećanja efikasnosti

Šimonović ubacuje hrvatsko pravosuđe u 'petu brzinu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović odlučan je ubrzati hrvatsko pravosuđe, pogotovo općinske sudove u Zagrebu i Splitu koji predmete rješavaju puževom brzinom.

Za uspjeh u reformi pravosuđa ipak treba više od odlučnosti jednog čovjeka, a često ni novi, bolji propisi nisu dovoljni. Primjerice iako imaju sporazum koji jamči da pravomoćno osuđeni prebjezi s dvojnim državljanstvom kaznu izdržavaju u BiH ili Hrvatskoj, nijedan sudac to nije zatražio. Zahvaljujući njihovoj sporosti Glavaš, Šimić i ostali s popisa prebjega ne trebaju strahovati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade Ilustracija Ljudska prava Ne moraju biti pravnici, ali trebaju pomoć: Može se dogoditi svakome i nitko nije spreman

Šimonović je odlučan. S pretrpanih domaćih sudova želi skinuti etiketu sporosti i neučinkovitosti. Sporova starijih od tri godine ima oko 100 tisuća, od čega polovica na općinskom sudu u Zagrebu. Sudovi će morati ubaciti u višu brzinu. 'Razrađeni su akcijski planovi za dizanje učinkovitosti općinskog suda u Zagrebu i općinskog suda u Splitu', rekao je ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Nema fige u džepu

Ministar najavljuje i stroge kriterije za buduće predsjednike sudova, koji su često bili predmet kritika javnosti. Na prijedlog predsjednika Vrhovnog suda imenovat će ih sam Šimonović, a kandidate čeka nimalo lagan posao. 'Kandidati za predsjednike sudova trebaju podnijeti svoje programe, i od ovog natječaja nadalje će ti programi biti objavljeni na stranici Ministarstva pravosuđa, i svi će imati uvid u njih', dodao je Šimonović.

Od predsjednika sudova očekuje iznimnu stručnost, a oni će ubuduće, kaže ministar, biti odgovorni i za suce koji ne ispunjavaju godišnju normu riješenih predmeta. Pošteda neće biti. 'Sa strane Ministarstva pravosuđa u odnosu na predsjednike, nema fige u džepu', ističe Šimonović. Do svibnja najavljuje i uspješno zatvaranje poglavlja o pravosuđu u pregovorima s EU. Nedavno potpisan sporazum s BiH trebao je spriječiti mogućnost da osuđenici s dvojnim državljanstvom, poput Branimira Glavaša i Ognjena Šimića pobjegnu iz dosega hrvatskih vlasti u susjednu zemlju. Ipak, ministarstvo pravosuđa do danas nije zaprimilo nijedan zahtjev za izdržavanjem kazne takvih osuđenika.

'Nestrpljivo čekamo da dobijemo prve zahtjeve sudova, sad je lopta u nogama sudova', zaključio je Šimonović. Tek kada sudovi vrate loptu, zakon će imati smisla, a dotad će ostati mrtvo slovo na papiru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene