Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šimonović: Petrač premješten u dogovoru Ministarstva pravosuđa i MUP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je danas novinarima da je premještanje Hrvoja Petrača iz zatvora Lepoglave u ustanovu zatvorenog tipa u Puli dogovoreno na relaciji njegovog ministarstva i MUP-a zbog sigurnosnih razloga, temeljem novog Pravilnika o pogodnostima zatvorenika.

'Procjena je da se tamo (u pulskom zatvoru) može jamčiti bolja sigurnost', rekao je Šimonović novinarima nakon briefinga na kojem je sa suradnicima predstavio mjere za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odvjetnik Muselimović optimističan 'Purda je dokazao da je nevin' Slika nije dostupna Stigao popis iz Srbije Sedam branitelja pod istragom

Pojasnio je da se radi se o sigurnosnoj prosudbi o sigurnosti same osobe na odsluženju kazne i o drugim sigurnosnim procjenama uskočke policije, te dodao da je to novost Pravilnika o pogodnostima zatvorenika.

Po tom Pravilniku, sigurnosnu procjenu daje policija, za razliku od dosadašnje prakse, po kojoj Ministarstvo pravosuđa prilikom odlučivanja o pogodnostima zatvorenika nije uzimalo u obzir sigurnosnu procjenu policije. Sigurnosne procjene radit će se za više od 300 zatvorenika, kazao je Šimonović. 

>> Petrač prebačen u pulski zatvor iz 'organizacijsko sigurnosnih razloga'

Na novinarski upit jesu li Petraču stigle konkretne prijetnje, Šimonović je rekao da je to pitanje za MUP.

Ministar je najavio promjene u svom ministarstvu i, kako je rekao, vrlo jednostavne principe kadrovske politike. U organizacijskom smislu, dodao je, jasnije će biti definirano koji od državnih tajnika je odgovoran za koje poslove pojedinih ravnateljstava.

'Sigurno će biti promjena. Ako nismo zadovoljni rezultatima u jednoj utakmici, onda se preslaguje momčad', rekao je.

Predstavljajući izmjene Sudskog poslovnika, ministar je rekao da će na uskočkim sudovima moći raditi samo suci koji su prošli temeljnu sigurnosnu provjeru, a predsjednik suda i Vrhovnog suda pratit će rad na njihovim predmetima.

Nova mjera je i da će kandidati za predsjednike sudova morati u razgovoru s ministrom predstaviti četverogodišnji program.

Izmjenama Kaznenog zakona, na kojima se radi, osim zaštićenih svjedoka štitit će se i ugrožene svjedoke. Također, proširit će se mjera oduzimanja imovine ostvarene organiziranim kriminalom na djela korupcije i druga kaznena djela.

Po sadašnjim prijedlozima, imovinu se ne bi oduzimalo članovima obitelji i srodnicima. No, ministar je rekao da su još sve opcije otvorene i ostavio mogućnost uvođenja mjera iz britanskog tzv. Robin Hood zakona.

U dogovoru sa sucima radit će se na uvođenju kriterija za izbor i napredovanje sudaca, a uz Pravosudnu akademiju bit će ustrojena i Sudačka škola.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene