Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović obišao je danas Državno odvjetništvo i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), u kojem su uređene nove prostorije za ispitivanje u skladu s odredbama novog Zakona o kaznenom postupku (ZKP).


Upravo je novi Zakon kojim je, među ostalim, u 'uskočkim' slučajevima ukinuta sudska i uvedena tzv. državnoodvjetnička istraga zaslužan za ubrzanje postupaka, kazao je Šimonović, dodajući da je u prvih osam mjeseci ove godine okončana trećina postupaka više neko cijele 2008. Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan dodao je da se do kraja godine očekuju čak 50 posto više presuda iz USKOK-ove nadležnosti nego lani.

Vezani članci Policija i USKOK upali u GSKG - 1 Otkriveni detalji velike akcije u kojoj je uhićen voditelj odjela GSKG-a: Namještao poslove vlasnicima tvrtki, pogledajte što je dobio zauzvrat Zapljenjeni duhan USKOK objavio detalje istrage nad čak 23 osobe zbog ilegalne prodaje duhana, najmlađa ima 19 godina

Šimonović smatra da bi koristi od zakonskih novina u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u konačnici trebao imati i državni proračun u koji će se sliti sva nezakonito stečena imovina. 'Više nitko ne smije biti iznad prava', ustvrdio je Šimonović najavljući da će se novac za unaprijeđenje rada USKOK-a i Državnog odvjetništva osiguravati u svakom novom proračunu. Osim toga, za provedbu novog ZKP-a, dodao je, Europska komisija osigurat će ukupno dva milijuna eura, koje će ravnopravno podijeliti Državno odvjetništvo i MUP. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić također je pohvalio novi ZKP, posebno njegove odredbe o video snimanju cijelog ispitivanja osumnjičenika, koje, osim što olakšavaju posao istražitelja, jamče i kvalitetniju zaštitu prava osoba koje se ispituju. (Hina)