Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović obišao je danas Državno odvjetništvo i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), u kojem su uređene nove prostorije za ispitivanje u skladu s odredbama novog Zakona o kaznenom postupku (ZKP).


Upravo je novi Zakon kojim je, među ostalim, u 'uskočkim' slučajevima ukinuta sudska i uvedena tzv. državnoodvjetnička istraga zaslužan za ubrzanje postupaka, kazao je Šimonović, dodajući da je u prvih osam mjeseci ove godine okončana trećina postupaka više neko cijele 2008. Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan dodao je da se do kraja godine očekuju čak 50 posto više presuda iz USKOK-ove nadležnosti nego lani.

Vezani članci Tomislav Tomašević Tomašević otkrio da im je preminuli poduzetnik dvaput banuo u gradske urede: Dnevnik Nove TV doznao detalje Policija i USKOK upali u GSKG - 1 Otkriveni detalji velike akcije u kojoj je uhićen voditelj odjela GSKG-a: Namještao poslove vlasnicima tvrtki, pogledajte što je dobio zauzvrat

Šimonović smatra da bi koristi od zakonskih novina u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u konačnici trebao imati i državni proračun u koji će se sliti sva nezakonito stečena imovina. 'Više nitko ne smije biti iznad prava', ustvrdio je Šimonović najavljući da će se novac za unaprijeđenje rada USKOK-a i Državnog odvjetništva osiguravati u svakom novom proračunu. Osim toga, za provedbu novog ZKP-a, dodao je, Europska komisija osigurat će ukupno dva milijuna eura, koje će ravnopravno podijeliti Državno odvjetništvo i MUP. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić također je pohvalio novi ZKP, posebno njegove odredbe o video snimanju cijelog ispitivanja osumnjičenika, koje, osim što olakšavaju posao istražitelja, jamče i kvalitetniju zaštitu prava osoba koje se ispituju. (Hina)