Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MARIO VIDUKA ZA DNEVNIK NOVE TV

Krijumčar ljudima i dalje u bijegu, u potragu uključena i policija BiH. Iz Službe za granicu poručuju: "Možemo očekivati pojačan priljev migranata"

Šime Vičević uživo iz Donjeg Srba (Foto: Dnevnik.hr)
Šime Vičević uživo iz Donjeg Srba (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Šime Vičević uživo iz Donjeg Srba (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Šime Vičević uživo iz Donjeg Srba (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Šime Vičević uživo iz Donjeg Srba (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Šime Vičević uživo iz Donjeg Srba (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Šime Vičević uživo iz Donjeg Srba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Šime Vičević uživo iz Donjeg Srba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Šime Vičević uživo iz Donjeg Srba (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Šime Vičević uživo iz Donjeg Srba (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Šime Vičević uživo iz Donjeg Srba (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
I dalje napeto u Donjem Srbu, na području uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, gdje je policija sinoć pucala na kombi koji je ilegalno prevozio migrante. U pucnjavi je teško ozlijeđeno dvoje djece, a za krijumčarem, koji je pobjegao u šumu, potraga ne daje rezultate. Cijeli dan trajao je policijski očevid, a bila je blokirana i cesta prema malograničnom prijelazu. Na terenu je repoter Dnevnika Nove TV Šime Vičević.

"Krijumčar je i dalje u bijegu. Sumnja se da je on na teritoriju Bosne i Hercegovine pa je u potragu uključena i tamošnja policija. Zaista je nevjerojatno da je čak 29 ljudi uspio natisnuti, ugurati u ovaj mali kombi. Što se tiče migranata oni će najvjerojatnije tijekom večeri biti prebačeni u Zagreb u hotel Porin. Obitelji teško ozlijeđene djece su u Zadru s njima u bolnici“, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Šime Vičević.

Pročitajte i ovo Kombi s migrantima Odbio se zaustaviti Optužen Moldavac koji je divljao po Zagrebu u kombiju punom migranata Šime Vičević uživo iz Donjeg Srba (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Čekaju ga kaznene prijave Mještani Srba: "Krijumčar je vjerojatno zalutao pa se vratio odakle je pobjegao"

Razgovarao je i s voditeljem Službe za granicu PU zadarske Mariom Vidukom.

Vidjeli smo, problem se dogodio, ovo je svojevrsna „zelena granica“ u dužini većoj od 45 kilometara. Mnogi su tu planinski putevi, koji čas su u Hrvatskoj čas su u BiH. Hoćete li pojačati nadzor granice?

Kako ste rekli, PU zadarska ima 47 km granice prema BiH, 7 prijelaznih mjesta za prelazak državne granice lokalnog stanovništva. Imamo jedan granični prijelaz za pogranični promet, što zajedno s makadamskim cestama čini jednu zahtjevnu cjelinu za nadzor državne granice. Posebno imajući u vidu da je došlo do promjene migracijskog vala iz BiH, to je definitivno. PU zadarska ima planove za nadzor državne granice, ali s obzirom da imamo samo sporadične slučajeve, za sada još nismo donijeli takvu odluku i nije potrebno da pojačamo većim intenzitetom nadzor državne granice od ovoga nadzora što sada držimo.

Dakle, i sami ste spomenuli, događaju se pojedinačni slučajevi da se migranti pojave u Hrvatskoj, ovaj je svakako najveći. Recite mi, očekujte li pojačane pritiske nakon ovoga s obzirom na sve ono što se događa u BiH, na pojačani priljev migranata na njihovo područje?

Definitivno. Promjena migracijske rute u BiH dovela je do toga da sve policijske uprave koje imaju vanjsku granicu prema BiH mogu očekivati pojačan priljev migranata s područja BiH. Ali, kako sam rekao i prije, imamo za to spremne scenarije i planove. Mislim da smo spremni se suočiti s takvim izazovima.

Ovo područje, činjenica je, jako slabo naseljeno. Možemo li govoriti o tinjajućoj migrantskoj ruti?

Svo područje uz državnu granicu prema BiH može na nekom području donijeti do toga da se pojača određena ruta. Gledajući sam aspekt naseljenosti uz državnu granicu, ne gledamo samo taj dio. Gledamo i prohodnost državne granice, cestovne komunikacije, blizina pruga itd.. I onda, na osnovu toga, donosimo procjenu rizika o upotrebi naših tehnika i ljudskih sredstava koje imamo na raspolaganju.

Rekli ste mi, niste bili na očevidu, međutim pitanje koje se povlači cijeli dan – je li policija prekoračila svoje ovlasti?

Načelnik policijske uprave je imao konferenciju za novinare gdje je jasno rečeno da su policijski službenici koji su uporabili vatreno oružje opravdano to i napravili.

"Nakon cijele ove situacije oglasio se i Opći sindikat MUP-a. Oni, nakon svega, traže više novca iz proračuna, više policajaca a posebno ovdje na pograničnom području, ali i sve ostalo što bi im moglo olakšati rad", izvijestio je Vičević. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene