Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koridor koji bi podijelio Hrvatsku

Silajdžić želi hrvatsko more po slovenskom modelu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izbjegao je prošlog tjedna susret s hrvatskim predsjednikom Mesićem. Iz diplomatskih krugova procurilo je da je Silajdžić nezadovoljan hrvatskim stavovima prenesenim katarsskom emiru o gradnji plinovoda. Drugi je razlog bojkota Pelješki most.

Aktualiziranje mosta i pristupa otvorenome moru, koje potencira Silajdžić, dio je strategije koja se razrađuje s Ljubljanom, piše Večernji list. Cilj je predstaviti Hrvatsku kao ključan problem u regionalnim pitanjima. Njegov ured ima razrađene planove, istovjetne slovenskim, kako bi se dobio morski koridor kroz hrvatske vode.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

Granica koja bi razdvojila Korčulu i Hvar

Kad bi se ostvarili planovi preko javnih foruma i pojedinih medija zagovara savjetnik za pravna pitanja Damir Arnaut, Hrvatska bi bila razdvojena na dva dijela: BiH bi dobila koridor nad kojim bi imala suverenitet. Tako bi se praktično napravila granica na morskom koridoru koja bi razdvojila Korčulu i Hvar.

Prema stručnim stajalištima s hrvatske strane, BiH nema pravo izlaska na otvoreno more jer ima samo unutarnje vode. No, bošnjački dužnosnici i stručnjaci pravo izlaska na otvoreno more crpe iz dvaju otočića Mali i Veliki Školj te poluotoka Kleka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene