Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arheolozi su predstavili senzacionalno otkriće s Dugog otoka - crtež star čak 15 tisuća godina.


Četiri i pol centimetra dug kremeni oblutak najstariji je dokaz umjetnosti pronađen u Hrvatskoj. Znanstvenici još ne znaju što predstavlja. No uvjereni su da je ovaj komadić dio veće cjeline koja bi mogla rasvijetliti značenje crteža.  'Možete zamisliti, dakle, naše veselje kad je izašao, dakle, taj komad oblutka sa urezima za koje sigurno možemo potvrditi da su s namjerom napravljeni i da su dio nekog, nekoga većeg prikaza,' rekao je arheolog Dario Vujević.

Vezani članci Slika nije dostupna Čarolija Dugog otoka Slika nije dostupna Talijanska brodica nasukala se kod Dugog otoka, nema ozlijeđenih

Zadarski arheolozi pronašli su ga u pećini Vlakno na Dugom otoku. Prije 15 tisuća godina otoci su bili dio kopna. Visoke planine okružene plodnim tlom i divljim životinjama. Uz mnoštvo alata i nakita znanstvenici su pronašli i dokaz da su u pećini obitavali izraziti gurmani. 'Gotovo sve vrste školjaka, rak i neki glavonošci, sipa, što je vrlo rijetko do sada, mi smo našli njezinu kost, različite veličine orada i znači oni su se hranili sa plodovima mora,' rekao je arheolog Zdenko Brusić.

Pećina je praljudima služila kao vikendica, pa ostaci kostiju nisu pronađeni. Tek jedan zub koji još nije datiran. 'Nama je cilj doći do negdje, preći 30, 40 tisuća, ovaj, godina, pa onda doći i naći eventualno uz sve ove, ostatke čovjeka koji je jako važan,' dodao je Brusić. Arheološka iskapanja nastavit će najesen. A želja im je da uz pomoć lokalne zajednice urede pristup pećini kako bi u skoroj budućnosti bila pristupačna i javnosti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju