Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog sankcija Rusiji

Seljaci u strahu da neće prodati jabuke, Jakovina će rješenje tražiti u školama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strahuje se da bi 75 tisuća tona proizvedenih domaćih jabuka moglo ostati bez kupca. Jakovina je najavio dijeljene besplatnog voćnog obroka u školama dva puta tjedno.

Hrvatski poljoprivrednici strahuju da će zbog sankcija Rusiji naše tržište biti preplavljeno jefitnijom robom iz EU. Pa bi i 75 tisuća tona proizvedenih domaćih jabuka moglo ostati bez kupca. Ministar Jakovina rješenje planira tražiti - u školama.

Pročitajte i ovo Pad aviona U plamenu VIDEO Dramatična snimka pada ruskog aviona: Vatrena buktinja zahvatila zrakoplov, pilot spašen 200 metara od obale Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo"

Berba jabuka je počela, a proizvođači ne znaju kome će ih i po kojoj cijeni prodati.

'Već se sada pojavljuju u trgovačkim lancima ponude za kupnju jabuka koje su na bazi dvije do tri kune u maloprodaji. Vidjeli ste akcije, a naša proizvođačka cijena je kunu do kunu i pol, zamislite onda pošto su onda kupili jabuku koju prodaju upakiranu za tri kune', kaže Stjepan Zorić, proizvođač jabuka.

Ministar skeptičan oko ukradenog voća: 'Za 20 tona jabuka je potreban i šleper'

Zbog toga poljoprivrednici traže od vlade i ministarstva poljoprivrede da ih se zaštiti, te predlažu rješenja.

'Možemo određeni broj mjeseci onemogućiti manje kvalitetne proizvode da ulaze u Hrvatsku, proizvode koji su možda dugo stajali u skladištima', iznio je prijedlog Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je kako će lanjski program podjele voćnog obroka u školama proširiti sa jednog na dva obroka tjedno, kako bi se pomoglo poljoprivrednicima.

Inspektori u potrazi za ukradenim jabukama

'Znači da će djeca dva puta tjedno imati besplatno voće i povrće da bi i na taj način smanjili negativnu sliku odnosno pritisak na cijene na samom tržištu, odnosno na naše primarne proizvode', objasnio je Jakovina.

Probleme stvara i kišna godina

A voćarima probleme stvara i izrazito kišna godina.

'Rane voćarske kulture poput trešanja, višanja, šljiva, bresaka su strašno nastradale. Prevelika količina oborina, strašna je bila progresija širenja zaraze i bolesti, zaštita se nije mogla obavit', objašnjava Stjepan.

Do uvođenja embarga vrijednost hrvatskog izvoza u Rusiju iznosila je 15 milijuna eura na godinu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene