Sektoru trgovine spremaju se promjene. Zabrana rada nedjeljom, ograničeno radno vrijeme, COVID potvrde za kupce… Javnost je podijeljenog mišljenja. Neki najavljuju i otpor.

Galerija Trgovci i Vlada: Pregovori o radnom vremenu - 2 Vuk Vuković - 1 Trgovci i Vlada: Pregovori o radnom vremenu - 1 +4 Trgovci i Vlada: Pregovori o radnom vremenu - 6

Nedjeljom su trgovine pune, no pitanje je dokad?

''Ustavni sud dosad je tri puta to odbacivao, uključujući i prošle godine za vrijeme COVID-a. Toliko iznimaka i tako neravnomjeran udar na razne sudionike u gospodarstvu sigurno ne mogu proći na Ustavnom sudu'', kaže Slobodan Školnik iz Udruge trgovina pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Vlada želi ograničiti i radno vrijeme od 6 do 21 sat, a HUP se protivi. Želi bolji zakon o radu, a ne zabranu rada. Glas Poduzetnika predlaže da zakon odredi koliko radnik nedjelja smije raditi. Zabrane vode i do manjka u proračunu.

''Zabrana rada nedjeljom na 36 nedjelja, koliko su oni to odredili, ekvivalent je 30 neradnih dana, kao mjesec dana lockdowna'', pojašnjava ekonomski savjetnik UGP-a Vuk Vuković. Lani je to proračun stajalo 6 milijardi kuna.

Nisu svi protiv zabrane

No nisu svi protiv zabrane rada nedjeljom. ''Ako neće kupovati nedjeljom, kupit će subotom, kupit će petkom, ponedjeljkom. Mislim da tu neće se dogoditi neka šteta'', smatra Ivica Katavić, predsjednik sektora trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Primjer je, kaže, njegov trgovački lanac koji je 2019. godine uveo neradnu nedjelju.

''Mi smo ostvarili rast. Mislim da onda ne treba puno više govoriti što očekivati od trgovine jer cijelo vrijeme kad mi nismo radili nedjeljom naša konkurencija je bila otvorena i radila te mamila naše potrošače'', otkriva Katavić.

  Cjepivo, ilustracija Kako motivirati zaposlenike? Poslodavci ovise o potporama i sliježu ramenima: "Oni koji su to htjeli, već su se cijepili. Oni koji ne žele, ni neće"

Glasno se priča i o uvjetovanju potpora brojem cijepljenih, iako u javnom sektoru nemaju pojma koliko ih se cijepilo.

''Stranke de facto žive od državnog proračuna. Stoga je moj prijedlog da na isti način stranke natjeraju svoje članove da se cijepe i da se njima uvjetuje dobivanje potpore iz proračuna s postotkom članova stranke koji su cijepljeni'', predlaže Vuković.

Dražen Oreščanin Poduzetnici ogorčeni Vladinim namjerama, najavljuju tužbe: ''Mi smo kao magarci navikli na batinu, ali preživjeli smo i izdržali''

Ideja je i da kupci bez COVID potvrda ne mogu u trgovačke centre. ''Ja to ne bih nazvao uvjetovanjem, međutim to je pokušaj da se uvjeri ljude da moramo težiti starom normalnom'', kaže Katavić. Podupiru, kažu, cijepljenje, ali smatraju da bi možda drukčiji pristup Vlade donio bolje rezultate. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju