Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U studiju Dnevnika Nove TV, o potresu koji je prodrmao Zagreb i okolicu govorio je seizmolog Krešimir Kuk.


Kako objašnjavate seriju potresa od Albanije, preko Hrvatske do Slovenije?

Radi se o nekoliko potresa u relativno kratkom vremenu koji najbolje dokazuju da je cijeli ovaj dio, odnosno da je cijela ova regija sezmički aktivna, odnosno sezmički ugrožena. Potresi nisu međusobno povezani, no njihova relativna blizina govori da se dešavaju od sjevera do juga Balkanskog poluotoka.

TRESLA SE ŠIRA REGIJA 'Ovaj potres u Sloveniji je povezan s potresom koji je nedavno bio u Zagrebu'

Kažu da uvijek nakon nekoliko malih, stiže jedan veliki. Mogu li se potresi predvidjeti?

Vezani članci Potres u Zagrebu Fond za obnovu odgovorio Pavičić Vukičević: "Grad Zagreb kao osnivač Fonda bi trebao znati čime se bavimo. A mogli bi se ugledati u susjedne županije" Seizmolog Krešimir Kuk Seizmolog: ''Dobra je i normalna činjenica da se događa niz ovakvih manjih potresa''

Ne mora uvijek biti tako, često je obratan slučaj,a to je da se najprije dogodi neki jači potres, a onda slijedi nekoliko malih, no ni to nije pravilo. Potresi se ne mogu predvidjeti ili prognozirati kada će se potres dogoditi, no mogu se predvidjeti mjesta na kojima bi potresi mogli nastati. Osobito oni jači i kolika bi njihova jačina mogla biti.

Zašto su Zagreb i Dubrovnik najtrusnija područja u Hrvatskoj?

Radi se o širem dubrovačkom i širem zagrebačkom području. To su područja na kojima se potresi najčešće dešavaju i gdje su oni najjači, odnosno gdje bi i prema teoriji mogli biti najjači.

NA TRUSNOM SMO PODRUČJU Kako nastaje, te kako u slučaju potresa reagirati!?

Do koliko stupnjeva zgrada može izdržati da se ne sruši, a cesta da se ne uruši?

Ovisi o vrsti gradnje, o lokalnim uvjetima tla, odnosno onome što je ispod nas, no bih govorio o brojkama. Ono što se može reći, centar Zagreba je najstariji, uglavnom je izgrađen od cigle, a time je i puno ugroženiji od novih zgrada koje se grade od isključivo armirane betonske konstrukcije, dakle upotrebom čvršćih betona i čelika i drugih željeza koji zgradu čine čvršćom, odnosno elastičnijom.

Tako je izgrađena i nuklearna elektrana Krško za koju smo čuli da može izdržati potres od 9 stupnjeva. Može li do takvog potresa doći na ovom području?

Ne, ako govorimo o magnitudi. Na ovim područjima teorijska maksimalna vrijednost magnitude ne bi trebala prelaziti 6.5 prema Richteru. No nuklearke se uvijek grade tako da bi teoretski trebale izdržati i malo više od onog najjačeg potresa koji bi se na tom području mogao dogoditi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook