Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hitne mjere za turizam

SDP poručuje Vladi: Za spas turizma smanjite PDV i omogućite rad nedjeljom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je ocijenio danas da su Vladine antirecesijske mjere koje se odnose na turizam nedovoljne i samo 'kozmetičke', pa predlažu hitno usvajanje njihovih mjera.

U prva dva mjeseca zabilježeno je pet posto manje turista u Hrvatskoj u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a očekuje se da će prihodi od turizma biti manji za 10 posto, oko pet milijardi kuna, rekao je saborski zastupnik Gordan Maras na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ines Strenja Linić o situaciji u hrvatskom zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) Tim T2 nema sve ovlasti Ines Strenja Linić za Novu TV o timovima hitne pomoći u Hrvatskoj: "Svaki tim mora moći učiniti kompletan reanimacijski postupak" Slika nije dostupna "Umirijući ton nije dovoljan" Ines Strenja Linić pozvala premijera da smjeni ministra Kujundžića: Zatražit će stručni nadzor liječničke komore

Sukob u vladajućoj koaliciji kao rješenje nudi fijasko, istaknuo je Maras, dodavši da će mjere Vlade imati učinak do najviše 50 milijuna kuna, a od te se gospodarske grane očekuje 50 milijardi kuna.

SDP predlaže da se PDV na usluge smještaja smanji s 10 na šest posto, da lokalna samouprava određuje hoće li trgovine raditi i nedjeljom, te da se, u svrhu povećanja investicija u turizam, subvencioniraju kamate za daljnja dva indeksna poena na sve kredite vezane uz turizam ostvarene ove godine putem HBOR-a.

Tim mjerama osigurala bi se dodatna sredstva u proračunu i konkurentnost Hrvatske na tržištu, a nominalna pomoć hrvatskom turizmu bila bi oko 500 milijuna kuna, rekao je potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Slavko Linić.

Potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a Ingrid Antičević Marinović smatra da bi Vlada uredbama ili izmjenama zakona trebala usvojiti te mjere kako se ne bi 'dodatno osiromašila populacija Dalmacije'.

Komentirajući nagađanja da je ministar turizma Damir Bajs ponudio ostavku, Linić je rekao da o tome zna samo na temelju priča iz kuloara i iz novina, dok Maras tvrdi kako SDP ne zanima tko je ministar turizma, već politika Vlade prema turizmu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene