Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odluku da predsjednik SDP-a Zoran Milanović umjesto Ljube Jurčića preuzme odgovornost za sastavljanje i vođenje vlade lijevog centra donijelo je najuže vodstvo stranke, a ako Milanović od predsjednika Republike dobije tu mogućnost SDP će ga formalno kao mandatara imenovati na Glavnom odboru.


"Po Statutu o mandataru Vlade odlučuje Glavni odbor koji će biti sazvan ne ako, nego kada SDP dobije mogućnost sastavljanja Vlade", kazala je glasnogovornica SDP-a Gordana Grbić.

Vezani članci Slika nije dostupna Mesić: Ni HDZ ni SDP nisu dokazali većinu Slika nije dostupna 'Pobijedili' i HDZ i SDP, odluka na Mesiću

Objasnila je da je Ljubo Jurčić po odluci Glavnog odbora u srpnju ove godine nije ni bio SDP-ov mandatar Vlade, nego premijerski kandidat, što nije isto.

"Tada je to bio izraz političke volje da premijerski kandidat bude Jurčić, a ne kao što je do tada bilo uobičajeno predsjednik stranke", kazala je SDP-ova glasnogovornica.

Inače, po Statutu SDP-a Glavni odbor je najviše stranačko tijelo između dviju Konvencija i broji 63 člana.

Objavivši odluku o preuzimanju odgovornosti za sastavljanje i vođenje vlade lijevog centra Milanović je rekao kako je želja SDP-a da ta vlada bude politički jaka, a da je uvjet za to da u njoj sjede prvaci stranaka koji će u toj vladi sudjelovati.

Jurčić je potvrdio Hini da se s mjesta SDP-ovog premijerskog
kandidata povlači u dogovoru s predsjednikom stranke te da je to u skladu s opredjeljenjem da predsjednik stranke treba preuzeti odgovornost za funkcioniranje buduće vlade.

Obojica su izjavila da ta odluka nije donesena pod pritiskom stranaka s kojima žele koalirati.