Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Milanović i Pusić: Imamo zastupnika više od HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici SDP-a i HNS-a Zoran Milanović i Vesna Pusić izjavili su danas da su zajedno s IDS-om i predstavnikom bošnjačke manjine Šemsom Tankovićem započeli okupljanje parlamentarne većine kao temelj za formiranje buduće vlade te da su uvjereni u uspjeh.

Milanović i Pusić su u zajedničkom obraćanju novinarima u središnjici SDP-a istaknuli da su spomenute stranke i Tanković osnova koalicije na čijem okupljanju od danas rade, ali da razgovaraju i s ostalim "bliskim strankama" te manjinskim predstavnicima.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika

- Razgovori idu dobro i odlične su šanse da formiramo parlamentarnu većinu koja će biti temelj za formiranje nove vlade, kazala je Pusić, istaknuvši da njezina stranka prihvaća SDP-ovca Ljubu Jurčića kao kandidata za premijera.

>> Šišljagić: S HDZ-om ne idemo čak ni ako će se Glavaš braniti sa slobode 

- Kandidat za premijera je iz SDP-a, rekla je, dodavši da svoje
uvjerenje u uspjeh te koalicije temelji na činjenici da su SDP, HNS, IDS i Tanković na izborima u Hrvatskoj osvojili gotovo 150 tisuća glasova više od HDZ-a, a pribroje li se HDZ-u i glasovi dijaspore, gotovo 76 tisuća glasova više.

Milanović je kazao da SDP i HNS obavljaju niz konzultacija s ostalim strankama koje su im programski i sadržajno bliske, među kojima i s HSS-om, izvijestivši da je razgovarao s čelnikom HSS-a Josipom Friščićem, te da zna da je Friščić razgovarao i s predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom. 

Upitan o čemu je razgovarao s Friščićem, odgovorio je: "razgovaramo".

Naglasio je da u SDP-u kao partnere doživljavaju koaliciju HSS-HSLS, da će u tom smislu s njima i razgovarati, a Pusić je napomenula da se biračko tijelo HSS-a u anketama većinom opredijelilo za koaliciju sa strankama lijevog centra.

Oboje su ustvrdili da se razgovara i s predstavnicima manjina, a
Milanović je naglasio da SDP i HNS imaju "otvoreniji i europskiji
odnos prema manjinama od naših političkih suparnika". Upitan kakav će odnos imati prema srpskoj manjini uspije li formirati vladu, odgovorio je da će to biti partnerski odnos, "jer od njih ne očekujemo priklanjanje, nego partnerstvo", dok je Pusić obećala još bolju integraciju Srba i rješavanje problema koje HDZ, kaže, u svom mandatu nije riješio.

Na pitanje očekuje li tehničku potporu HDSSB-a u Saboru ako SDP podrži HDSSB u Osijeku, Milanović je odgovorio da su osječki izbori lokalni i da će se o formiranju gradske vlasti odlučivati na lokalnoj razini, a o tehničkoj potpori HDSSB-a u Saboru treba, kaže, pitati čelnike te stranke. 

- Čvrsto vjerujem da ćemo okupiti parlamentarnu većinu i bez HDSSB-a, dodao je.

Ne može, kaže, procijeniti kada će biti formirana nova vlada, s
obzirom da se to ne radi automatizmom, već zakon propisuje kako do tada treba provesti konzultacije.

Novinare je zanimalo i kako će SDP nastupiti u pregovorima o
koaliciji ako neki potencijalni partner ne želi podržati Jurčića za
premijera, na što je Milanović odgovorio da nije bilo takvih zahtjeva, da se "pregovara u dobroj vjeri, a ne da se ucjenjujemo".

Upitan hoće li podnijeti ostavku na čelno mjesto SDP-a ne uspije li formirati vladu, Milanović je odgovorio: "Nije svjetsko prvenstvo u pojedinačnim disciplinama, ovo je kolektivni napor i moja sudbina je tu potpuno nebitna. O predsjedniku SDP-a odlučuje konvencija stranke".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene