Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP je danas najavio da će u ponedjeljak Ustavnom sudu podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršavanju državnog proračuna za 2009., jer smatra da je Vlada, mimo znanja i suglasnosti Sabora, odnosno protivno Ustavu, u pet navrata preraspodijelila više od tri milijarde proračunskih kuna.


'Vlada ignorira Ustav, protivna je Ustavu i interesima građana', izjavila je SDP-ova zastupnica Marija Lugarić na konferenciji za novinare u Saboru.

Vezani članci Imunološki zavod - 1 Radnici Imunološkog nakon novih obećanja: "Stiglo je sve prekasno", "Ovo je odluka koju treba pozdraviti, ali je tek prvi korak" Ministar rada Josip Aladrović Ministar Aladrović i župan Žinić odgovorili gradonačelniku Petrinje: ''Oni su dobili najviše, 30 milijuna kuna. Ovo nije korektno od njega''

Napomenula je da je državni proračun za 2008. Sabor donio u ožujku prošle godine, da je u srpnju donesen i rebalans, ali da je Vlada nakon toga u pet navrata preraspodijelila više od tri milijarde kuna ili preko 2,5 posto ukupnog prošlogodišnjeg proračuna.

'Vlada je preraspodijelila preko 90 stavki iz proračuna, što znači da je gotovo cijeli proračun donijela mimo politike utvrđene u Saboru', kazala je Lugarić.

Vlada je preraspodijelila preko 90 stavki iz proračuna, što znači da je gotovo cijeli proračun donijela mimo politike utvrđene u Saboru. Upozorila je da su tom preraspodjelom umanjena sredstva ili potpuno ukinuti brojni razvojni i reformski projekti, posebno u obrazovnom sustavu, a svi ti "oduzeti" novci otišli su, kaže, samo u potrošnju.

'Vlada je pokazala ne samo da ignorira Sabor, Ustav i dosegnute demokratske standarde, nego i da nema jasnu politiku i da brojke u proračunu usklađuje sa svojim političkim glavinjanjem. To je posebno opasno u vrijeme krize, kada je važno imati definirane politike', kazala je Lugarić.