Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vlada ignorira Ustav'

SDP optužuje Vladu da mimo Sabora troši proračunski novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je danas najavio da će u ponedjeljak Ustavnom sudu podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršavanju državnog proračuna za 2009., jer smatra da je Vlada, mimo znanja i suglasnosti Sabora, odnosno protivno Ustavu, u pet navrata preraspodijelila više od tri milijarde proračunskih kuna.

'Vlada ignorira Ustav, protivna je Ustavu i interesima građana', izjavila je SDP-ova zastupnica Marija Lugarić na konferenciji za novinare u Saboru.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

Napomenula je da je državni proračun za 2008. Sabor donio u ožujku prošle godine, da je u srpnju donesen i rebalans, ali da je Vlada nakon toga u pet navrata preraspodijelila više od tri milijarde kuna ili preko 2,5 posto ukupnog prošlogodišnjeg proračuna.

'Vlada je preraspodijelila preko 90 stavki iz proračuna, što znači da je gotovo cijeli proračun donijela mimo politike utvrđene u Saboru', kazala je Lugarić.

Vlada je preraspodijelila preko 90 stavki iz proračuna, što znači da je gotovo cijeli proračun donijela mimo politike utvrđene u Saboru. Upozorila je da su tom preraspodjelom umanjena sredstva ili potpuno ukinuti brojni razvojni i reformski projekti, posebno u obrazovnom sustavu, a svi ti "oduzeti" novci otišli su, kaže, samo u potrošnju.

'Vlada je pokazala ne samo da ignorira Sabor, Ustav i dosegnute demokratske standarde, nego i da nema jasnu politiku i da brojke u proračunu usklađuje sa svojim političkim glavinjanjem. To je posebno opasno u vrijeme krize, kada je važno imati definirane politike', kazala je Lugarić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene