Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Javnost treba biti na vrijeme upoznata s kandidatima za ustavne suce'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Hrvatskog sabora i član Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) Mato Arlović danas je naglasio kako SDP želi upozoriti da je kod izbora sudaca Ustavnog suda bitno "formalno, ali i sadržajno poštivanje procedure" što prije svega znači da javnost treba na vrijeme biti upoznata s njihovim kandidaturama.

- Nije dovoljno ispunjavati samo formalne uvjete da bi netko bio sudac Ustavnog suda, već postoje demokratski, politički i pravni razlozi za donošenje prosudbe o javnom djelovanju kandidata, rekao je Arlović na konferenciji za novinare Kluba zastupnika SDP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade Ivan Turudić Afera Radost Oglasili se Turudićevi kolege: ''Sudac mora izbjegavati svako nedostojno ponašanje''

Napomenuo je i to da po Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu postoje uvjeti za izbor sudaca koji su se dokazali znanstvenim i stručnim radom ili svojim javnim djelovanjem.

Klub SDP-a konferenciju je održao uoči saborske sjednice na kojoj bi se trebalo odlučivati o izboru još pet sudaca Ustavnog suda.

SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević Marinović je ustvrdila kako je
važno da se ne ponovi situacija od ljetos kad se, kako navodi,
"zbrzalo u izboru" pa se, kaže, desilo da se dulje birao direktor
poljoprivredne zadruge nego sudac Ustavnog suda.

- Ni o kakvoj trgovini s nama tu nije bilo riječi niti smo mi za to
bili voljni, napomenula je odbacivši optužbe prema SDP-u s time u vezi.

Saborski zastupnik Ivo Josipović je rekao da SDP želi ojačati, a ne oslabiti autoritet ustavnih sudaca time što nastoji da takve osobe trebaju uživati neprijeporni ugled u javnosti.

- Treba prihvatiti praksu da izbor sudaca Ustavnog suda bude svečanost pravne države, rekao je Josipović i podsjetio kako u prošlosti nismo uvijek bili u prilici dobiti suce koji uživaju stručni i moralni autoritet.

Mato Arlović je rekao da bi se na sjednici Odbora za Ustav slijedećeg tjedna trebalo utvrditi koji kandidati zadovoljavaju formalne uvjete za suce Ustavnog suda i to dostaviti zastupnicima, a bilo bi dobro, kaže, da se to stavi i na Internet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene