Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborska većina nije danas prihvatila zahtjev SDP-a da se ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti iskaže nepovjerenje.


Nakon cjelodnevne rasprave za zahtjev SDP-a glasovalo su 33 zastupnika, protiv iskazivanja nepovjerenja Kalmeti bilo je 66 zastupnika, a dva zastupnika bila su suzdržana. Glasovanje se moralo provesti dva puta, budući da je pri brojenju utvrđeno da je glasovao i SDP-ov zastupnik Goran Heffer iako nije nazočio glasovanju. 'Utvrđujem da prijedlog nije dobio potrebnu većinu. Ministar Kalmeta i dalje ima povjerenje Hrvatskog sabora', objavio je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. O zahtjevu SDP-a koji smatra da je Kalmeta u šest godina, koliko vodi resor, stvorio 'blagodatnu klimu za kriminal i korupciju', zastupnici su raspravljali gotovo sedam sati.

Vezani članci Dezinfekcija bolnice u Bratislavi, ilustracija Zbog optužbi za loše upravljanje pandemijom, slovački ministar zdravstva podnio ostavku Argentina, ilustracija Prijateljima sredio cijepljenje preko reda: Argentinski ministar zdravstva podnio ostavku

>> Milinović: Kalmeta je zaslužan za otkrivanje afera

SDP je u svom zahtjevu isticao da Kalmetu smatra politički odgovornim za brojne afere poput onih u Hrvatskim autocestama, Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim poštama. SDP-ov zahtjev poduprli su oporbeni zastupnici iz IDS-a, HNS-a, HDSSB-a i neovisni zastupnik Dragurin Lesar. Ministar Kalmeta istaknuo je, pak, da se ne osjeća politički odgovornim i, odbacivši SDP-ove optužbe, rekao je da, kao čelni čovjek u velikom resoru koji je na to mjesto došao iz politike, ne može biti odgovoran za operativne poslove. SDP je već politički presudio Kalmeti i tvrtkama u njegovu resoru za 'udruženi zločinački pothvat', ustvrdio je tijekom rasprave u ime Kluba HDZ-a Vladimir Šeks.

'Kosor ne poznaje Ustav'

'Ne mogu se oteti snažnu dojmu da u ovoj optužnici SDP-a piše da su ministar Kalmeta, njegovo ministarstvo i sve tvrtke udruženi u zločinački pothvat sa zločinačkim planom da hrvatsku državu ošteti za milijarde kuna', poručio je. Vladinu i HDZ-ovu stajalištu da Kalmeta nije odgovoran za afere u svom resoru priklonili su se kolicijski partneri HSLS i SDSS. U završnom obraćanju u ime predlagatelja Željko Jovanović ustvrdio je kako je današnja rasprava pokazala da premijerka Jadranka Kosor nema snage raščistiti korupciju do kraja. Pokazalo se i to da saborska većina ne razumije što je to 'politička odgovornost', dodao je. Nadam se da građani prepoznaju apsurd da premijerka Kosor ne porepoznaje ustavne odredbe koje govore o tome da je ministar odgovoran za stanje u resoru koji vodi, rekao je Jovanović.

Zaželjevši ugodne nadolazeće blagdane svim zastupnicima, te puno sreće svim predsjedničkim kandidatima, predsjedatelj Šeks zaključio je 15. sjednicu. Sabor je tako završio zadnju ovogodišnju sjednicu, a zastupnici će se ponovno okupiti u drugoj polovici siječnja. (Hina)