Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Antikorupcijski duh

Milinović: Kalmeta je zaslužan za otkrivanje afera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik vlade Darko Milinović odbio je danas zahtjev SDP-a koji traži smjenu ministra Božidara Kalmete zbog brojnih afera tvrtki u njegovu resoru, optuživši SDP da pokušava destabilizirati vladajuću koaliciju i otupiti oštricu borbe protiv korupcije.

‘Razočaran sam vašim obrazloženjem. Kad bih bio nastavnik rekao bih - sjedi, jedan za još jedan bezuspješan pokušaj destabilizacije vladajuće koalicije’, poručio je Milinović, nakon uvodnog izlaganja SDP-ovca Željka Jovanovića, kojega je prozvao da mu je jedini motiv povratak SDP-a na vlast, čime bi postao ministar. ‘Što se tiče pada ove vlade, pa živite i dalje u tom uvjerenju. Po anketama ste već na vlasti’, poručio je Milinović SDP-ovcima, ističući da su ‘izbori jedina relevantna anketa’.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže" Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju

'Mi smo ti koji raščišćavaju afere'

Ustvrdio je da popularnost vlade Jadranke Kosor raste upravo zbog borbe protiv korupcije. ‘Mi smo ti koji imamo političku odgovornost i raščišćavamo afere, bez obzira na ime i prezime. Mi ih raščišćavamo, mi smo na vlasti i mi ćemo antikorupcijskom borbom dobiti i izbore 2011.’, rekao je Milinović. Upitao se ‘želi li SDP politizacijom otupiti oštricu borbe protiv korupcije’, jer, kako je rekao, na korupciju nije imuna ni jedna stranka. Ustvrdio je da je sadašnja vlada u Hrvatskoj proizvela antikorupcijski duh, donošenjem strategije i akcijskog plana borbe protiv korupcije, ustoličenjem uskočkih sudova i izmjenama Kaznenog zakona.

>> Prekrstio Kosor u Pokos: 'Zašto nije došla braniti svog ministra?'

Podsjetio je da je napore vlade u približavanju EU jučer poduprla i američka državna tajnica Hillary Clinton. ‘Svi u Europi i svijetu, osim SDP-a, priznaju da je ova vlada prva u redu za borbu protiv korupcije’, ustvrdio je Milinović. SDP-ovce je pozvao da ne otupljuju borbu protiv korupcije, jer je, kaže, za borbu protiv korupcije nužan konsenzus svih političkih faktora. ‘Ljudi prepoznaju tko se bori protiv korupcije, pa je i ministar Kalmeta na čelu izborne liste za grad i županiju osvojio, vama nedostižnih, 60 posto glasova’, rekao je Milinović SDP-ovcima.

Protumačio je da je Kalmeta upravo zaslužan za otkrivanje brojnih afera u HŽ-u, a na prosvjede SDP-a što u sabornici nije premijerka Jadranka Kosor objasnio je da je premijerka na važnom gospodarskom događaju u Šibensko-kninskoj županiji, ali da je vlada jučer na ‘temelju argumenata odbila SDP-ov zahtjev’. Njegovo je izlaganje izazvalo niz replika iz oporbenih klupa. Nezavisni Dragutin Lesar odbacio je ministrovo tumačenja da SDP ‘korupciji oblači stranački dres’. ‘Svi ugledni gospodarstvenici koji su u Remetincu već su davno obukli stranački dres’, rekao je Lesar, a na Milinovićev poziv na cijepljenje protiv svinjske gripe uzvratio je da je ‘roktanje manje opasno od cijepljenja’.

Najveću pozornost, odobravanje oporbe i prosvjede iz HDZ-ovih klupa, izazvao je SDP-ovac Ivica Pančić, koji je još jednom izvukao igračku hobotnicu, koju je prvi puta upotrijebio u kampanji 2007., kako bi ilustrirao kako je korupcijska hobotnica preuzela društvo. ‘Ovo je politički nadživjelo Ivu Sanadera, a kako stvari stoje, nadživjet će i Jadranku Kosor’, poručio je Pančić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene