Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP ne napušta Savez za Europu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč imenovanju predsjednice HNS-a Vesne Pusić na čelo Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, SDP se neće povući iz tog odbora niti iz Saveza za Europu, jer je taj savez stvarao i u njemu sudjelovao, izjavio je danas predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Žaljenje zbog činjenice da na čelo Nacionalnog odbora nije imenovan šef najjače oporbene stranke izrazio je danas i izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda, no to Vesnu Pusić nije zabrinulo.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

"U diplomatskim odnosima neke se stvari kažu, ali se dalje ne komentiraju", rekla je Pusić novinarima u Saboru.

Pusić je uvjerena da će zadržati dobru suradnju sa Swobodom, a izvijestila je da su joj na imenovanju već čestitali voditelj delegacije Europske komisije Vincent Degert i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Najavila je i da će odbor u novom mandatu biti aktivniji no do sada, da će imati tri ili četiri nove aktivnosti, a izvijestila je i da je već za slijedeći tjedan dogovorila neke sastanke u Bruxellesu "s ljudima koji su odgovorni za naš napredak".

Swobodina izjava ne brine ni predsjednika HDZ-ova Kluba Andriju Hebranga. "Gospodin Swoboda trebao bi gledati interese EU, a naše stvari ostaviti nama", kazao je Hebrang, koji je uvjeren da će Swoboda ipak biti zadovoljan sastavom i radom Nacionalnog odbora, koji će, kaže, u idućem razdoblju raditi dobro i uspješno kao i do sada.

Podsjetio je da su dva od tri mjesta koja pripadaju oporbi već pripala SDP-u te ocijenio kako je korektno da se te funkcije podjele među oporbenim strankama.

"Kod nas je prevladala ideja da HNS sa sedam zastupnika i treća parlamentarna stranka treba imati jednu od tih funkcija", rekao je Hebrang.

Ocijenio je i da se s "isključivim stavom kakav ima Zoran Milanović ne može u Europu", te da je po sklonosti kompromisu Vesna Pusić bolji izbor za Nacionalni odbor.

U SDP-u HDZ-ovu odluku o izboru Vesne Pusić smatraju neracionalnom, s obzirom na zastoje u pregovorima, a tumače da se HDZ boji ili Milanovićeva "ratobornog" karaktera ili činjenice da je SDP u ovom sazivu Sabora znatno jači nego ranije.

Buduću suradnju s HNS-om ne smatraju nemogućom, jer, podsjećaju, Pusić ionako uskoro više neće biti predsjednica stranke, a odbacuju i mogućnost da zbog neimenovanja Milanovića u Nacionalni odbor propadnu pregovori o nužnim ustavnim promjenama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene