Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SDP: 'Dragan Primorac pao je na maturi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP je danas ocijenio da su uspjeh učeničkog prosvjeda i odgoda državne mature pokazali nesposobnost ministra obrazovanja Dragana Primorca i njegova ministarstva, ali i cijele Vlade koja je, kažu, i na ovom slučaju dokazala da se ne zna nositi s problemima u društvu.

"Učenici su očitali lekciju ministru, Primorac je pao na maturi, a očito neće upisati ni fakultet", kazala je SDP-ova zastupnica Marija Lugarić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, a zastupnik Gvozden Flego je ocijenio da je ministar Primorac istu nesposobnost pokazao i u provedbi bolonjskog procesa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U društvu s bivšim ministrom FOTO: Premijerka na luksuznom ljetovanju Slika nije dostupna 'Preporod' optužuje bivšeg ministra 'Svi projekti propali, a državna matura doživjet će fijasko'

Lugarić je Primorca optužila da je obmanuo javnost, tražeći u drugima krivce za svoju i nesposobnost Ministarstva u pripremi za državnu maturu.

"Odgodom od jedne godine Primorac je priznao da državna matura nije pripremljena, da djeca o njoj nisu informirana i spremna na pokus nad njima i njihovim životnim sudbinama", kazala je Lugarić.

Napomenula je da se s projektom državne mature krenulo još 2001. i 2002., da su studije izvodljivosti za taj projekt dobile potporu i stručne i političke javnosti. "Imali su potpuno pripremljen projekt koji su uspjeli zabrljati i pitanje je što će poduzeti za godinu dana, a nisu u proteklih pet", poručila je SDP-ova zastupnica.

Ocijenila je da slučaj oko državne mature pokazuje da Vlada funkcionira "samo na razini incidenta", da je nesposobna i ima loše kadrove, te da danas na naplatu dolazi "sav šlamperaj u posljednjih četiri, pet godina". "Mnogi projekti vođeni su s razine improvizacije, parole i lijepih riječi, i ta matrica HDZ-ove vlade dobila je dobru lekciju srednjoškolaca koji su pokazali da ne padaju na te HDZ-ove fore", kazala je Lugarić.

I Gvozden Flego je rekao da javnost može biti ponosna na srednjoškolce i uspjeh njihova prosvjeda u ponedjeljak, ističući kako su najveći dio njih odlikaši i nisu protiv državne mature, već se za nju samo žele kvalitetno pripremiti. "Osvješteni i samoosvješteni rekli su 'ne' opsjenarstvu, matrici politike u kojoj imate nešto šarma, jako puno samozadovoljstva i veliku količinu samovlade", kazao je.

Ocijenio je da je ministar Primorac istu nesposobnost pokazao i u provedbi bolonjskog procesa, upozorivši kako uskoro studij završava prva generacija 'bolonjaca', a da nema nikakve kampanje ni dogovora kako tržište rada pripremiti za taj mladi visokoobrazovani kadar. "I tu će se pokazati da se ništa nije činilo, samo veliki propusti. Nadamo se da će prošli ponedjeljak biti pouka drugoj strani Markova trga, matrici i paradi HDZ-ove politike", rekao je.

Upitan kako komentira najave studentskih prosvjeda 7. svibnja, zbog nezadovoljstva bolonjskim procesom, Flego je kazao kako zastupa stav da je probleme najbolje rješavati za stolom, ali da je, nažalost, i studentima "jezik ulice jedino što im preostaje".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene