Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 1500 delegata danas će, najvjerojatnije u dva kruga glasovanja, birati nasljednika Ivice Račana na čelu stranke.


Novi predsjednik treba osigurati koheziju članstva i kroz zajedništvo dovesti stranku do pobjede na izborima, poručili su delegati prije samog glasovanja.

Vezani članci Zoran Milanović i Stevo Pendarovski održali konferenciju za medije Milanović: "Mađarsku danas ne bi pustili ni na briselski aerodrom" Slika nije dostupna Izvjestan drugi krug

Na početku konvencije na velikom je platnu prikazan kratak film s više Račanovih poruka koje je, što kao predsjednik stranke, što kao premijer u bivšoj Vladi, izrekao u javnosti, a koje su gromoglasnim i dugotrajnim pljeskom pozdravili delegati SDP-a.

Njih je 1532-oje u paviljonu Zagrebačkom velesajma minutom šutnje potom odalo počast Račanu.

Zamjenica predsjednika Željka Antunović uvodno je kazala da je Račan, iako ga nema, uvijek bio i bit će među SDP-ovcima.

"On je naš vođa, naš šef, prijatelj i drug, onaj koji je obilježio
ono što danas radimo, i zato zaslužuje našu zahvalu i poštovanje", poručila je.

Iz prvog reda konvenciju prati i Dijana Pleština, supruga pokojnog predsjednika SDP-a Ivice Račana.

Nakon utvrđivanja poslovnika i radnih tijela konvencije, počela je rasprava među delegatima.

Prvi govor održao je Aleksandar Milošević iz Siska.

Milošević je otvoreno rekao da ljudima poput Milana Bandića nije mjesto na čelu SDP-a, zbog čega je njegov govor bio popraćen žvizducima, no na kraju je ipak nagrađen pljeskom.

Nakon prikazivanja filma i pljeska koji je uslijedio, delegatima se obratio i tajnik stranke Igor Dragovan s jasnom porukom da je glavni cilj SDP-a ponovno pobijediti HDZ.

- Oni otvaraju lovostaj na SDP. Znači li to da smo postali velike zvijerke? To je napredak jer nekad smo bili stoka sitnog zuba, ironičan je bio Dragovan.

Nakon Miloševićeva govora u izlaganjima delegata ipak pozivalo se na zajedništvo stranke, protiv bilo kakvih podjela, a sve u cilju pobjede na parlamentarnim izborima.

- Ne smijemo se dijeliti na stare i mlade, na muškarce i žene, na organizacije i centralu, na članstvo i rukovodstvo. Sve je to SDP, istaknuo je Antun Vujić.

- SDP danas treba sve one koji mogu ostvariti najveću koheziju u stranci, osigurati suradnju svih, kooperativnost u izbornoj godini, dodao je, naglasivši da ustaje protiv "agitacije koja bi jedan dio SDP-a suprostavila drugom".

I Marija Lugarić naglasila je da u SDP-u ne smije biti podjela i
otpisanih.

- Podijelimo se na one kojima je na prvom mjestu dobrobit SDP-a i Hrvatske i one kojima je to osobni interes, poručila je.
Nenad Stazić istaknuo je da SDP obilježavaju tolerancija i poštenje, odsutnost svake bahatosti te da konvencija danas odlučuje o tome hoće li SDP zadržati ta obilježja, zbog kojih stranku, kaže, građani i cijene.

- Odlučujemo hoćemo li ostati ono što smi bili ili ne, odlučujemo o našoj daljnjoj sudbini, poručio je Stazić, a Slavko Linić budućem je predsjedniku poručio da će mu za pobjedu na parlamentarnim izborima trebati svaki član SDP-a te ga pozvao da se ne odriče ljudi koji su od 2000. do 2003. provodili Račanove programe.

Mato Arlović naglasio je da SDP-u za pobjedu na parlamentarnim izborima trebaju pripreme kako bi dao valjana rješenja za dobrobit Hrvatske.

- Treba nam puno više promjena od samog izbora predsjednika, ovo je samo prva stepenica, druga je pobjeda na državnim izborima, rekao je.

I Igor Dragovan naglasio je da stranku do kraja godine čeka ozbiljan posao - pobijediti na parlamentarnim izborima, ocijenivši da je SDP u unutarstranačkoj kampanji napravio demokratski iskorak, budući da je predstavljanje i sučeljavanje kandidata za predsjednika stranke u pet gradova prošlo "bez prljavštine".

- SDP je tako po tko zna koji put pokazao razliku između
socijaldemokracije i nekih drugih političkih opcija, naše pravo na različitost koje poštujemo i njegujemo unutar stranke, pravo je na različitost i svih naših građana, kazao je Dragovan, poručujući da SDP ne treba vladara, nego prvoga među članovima.

Josip Leko naglasio je da cilj SDP-a treba biti jačanje
socijaldemokracije u Hrvatskoj kao najjače političke opcije, a Milanka Opačić da SDP-u treba predsjednik iza kojega se ne vuku nikakve afere, već da, poput Ivice Račana, ima viziju i zna programatski razmišljati.

Nakon rasprave kandidacijska je komisija utvrdila listu kandidata za predsjednika (Željka Antunović, Milan Bandić, Zoran Milanović, Tonino Picula), te izvijestila da nitko od delegata nije iskoristio statutarno pravo da se, uz potporu 50 potpisa, kandidira za predsjednika.

U tijeku je predstavljanje kandidata pred delegatima konvencije. 

Ostane li do glasovanja dosadašnji broj delegata (1532), za pobjedu u prvom ili drugom izbornom krugu kandidat će morati osvojiti 767 glasova.

Za čelno mjesto u stranci natječu se zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović, predsjednik Glavnog odbora Tonino Picula, član Izvršnog odbora Zoran Milanović i čelnik zagrebačkog SDP-a Milan Bandić.

Za pobjedu u prvom krugu unutarstranačkih izbora kandidat mora dobiti natpolovičnu većinu prisutnih delegata na konvenciji, a ako nitko ne dobije toliku potporu, dva prvoplasirana kandidata ulaze u drugi krug, nakon kojega pobjeđuje onaj koji osvoji natpolovičnu većinu.

Ako ni u drugom krugu ni jedan od dva kandidata ne dobije
natpolovičnu većinu, Statut SDP-a propisuje da se konvencija prekida na 40 dana, kandidacijski postupak se ponavlja, a sadašnji se kandidati nemaju pravo ponovno natjecati za predsjednika stranke.

No, Statutom je propisano i da konvencija može donijeti odluku da stranku na parlamentarnim izborima vodi zamjenik/zamjenica predsjednika SDP-a, a da se potom održi redovna izborna konvencija.

Statut predviđa i da se, uz kandidate koje je potvrdio Glavni odbor, za predsjednika stranke može kandidirati i na samoj konvenciji, prikupi li kandidat najmanje 50 potpisa delegata.