Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Milanović i Antunović u drugom krugu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a bit će Zoran Milanović ili Željka Antunović. Naime, nakon prvog kruga glasovanja to dvoje kandidata osvojilo je najveći broj glasova delegata. HDZ je najavio konferenciju za novinare odmah nakon što SDP izabere novog čelnika.

Za sada nema nikakvih informacija zašto HDZ organizira nenajavljenu press konferenciju.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Slika nije dostupna Slovenija: U drugom krugu izbora Peterle i Tuerk

Najveći broj glasova u prvom krugu izbora u SDP-u osvojio je Zoran Milanović, njih 592, dok je Željka Antunović dobila povjerenje 381 delegata.

Iz trke su tako ispali Milan Bandić sa 313 i Tonino Picula sa 248 glasova.

Glasovalo je ukupno 1535 delegata. 

Inače, i prije objave rezultata neslužbene ingormacije govorile su upravo o ovakvom razvoju događaja.

Prve rekacije svih četiriju kandidata bile su slične - uglavnom se naglašavalo jedinstvo stranke.

- Ne daj Bože da sam poražen, bila mi je čast biti jedan od kandidata. Ne osjećam se kao gubitnik,  svi smo mi SDP-ovi kandidati, rekao je Bandić dodavši da u SDP-u svatko misli svojom glavom te nema potrebe da svojim glasačima sugerira za koga da glasuju u drugom krugu.

Tonino Picula također je izjavio da ne namjerava nikome ništa sugerirati te da je zadovoljan svojim rezultatima.

Današnju SDP-ovu konvenciju Picula smatra "velikim festivalom demokracije".

- SDP je dokazao da je u stanju pozitivno završiti za nas vrlo
traumatičan proces i mislim da smo podigli standarde u Hrvatskoj, jer nakon ovoga stvari nikako neće biti iste ni za druge stranke, dodao je. 

Željka Antunović osvojila je tek nešto više glasova od Milana Bandića, ali i manje nego u borbi za mjesto zamjenice predsjednika stranke na prošloj konvenciji. Ne zabrinjava ju velika prednost Milanovića u prvom krugu.

- Ja sam svoj posao, koji sam osjećala kao veliku odgovornost, odradila zaključno do prije tri dana i od tada sam opuštena, zato jer vjerujem u SDP, vjerujem u delegate ove konvencije i sigurna sam da će izabrati onoga tko će znati najbolje voditi SDP, kazala je.

Zoran Milanović, koji je po nekima iznenadio najvećim brojem glasova u prvom krugu, izjavio je da je zadovoljan rezultatom. No i on je u prvi plan stavio stvo stranke u cilju pobjede na izborima.

- Demokracija je čudna zvijer, glasovanje je tajno, a na delegatima je da odluče, kazao je Milanović nakon proglašenja rezultata prvog kruga.

Na pitanje kako će se, postane li predsjednik SDP-a, postaviti prema svojim protukandidatima, odgovorio je da ih vidi kao svoje najbliže suradnike, ali ne samo njih, nego i širi krug ljudi.

U tijeku je drugi krug glasovanja u kojem, da bi postao predsjednikom SDP-a, kandidat mora dobiti natpolovičnu većinu glasova (najmanje 50 posto plus jedan glas prisutnih delegata).

Ime novog čelnika SDP-a trebalo bi biti poznato oko 19 sati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene