Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izvjestan drugi krug

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon predstavljanja SDP-ovih predsjedničkih kandidata, popodne je na izvanrednoj stranačkoj izbornoj konvenciji počeo prvi krug glasovanja za novog predsjednika SDP-a.

U tijeku je glasovanje 1537 delegata SDP-a za Račanova nasljednika na čelu stranke. Za pobjedu je potrebno 769 glasova, no prema procjenama, nitko od kandidata u prvom krugu neće doseći tu brojku pa se očekuje da će novi predsjednik SDP-a biti izabran u drugom krugu.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

Željka Antunović izaslanike je upozorila da su u današnju konvenciju uprte oči političke, medijske, ali i građanske javnosti, koja, kaže, od SDP-a očekuje promjenu "u zemlji kojom ponovno caruje korupcija".

Ocijenila je da je izborna kampanja u stranci pokazala kako svaki kandidat za predsjednika osobne interese zna podrediti dobrobiti stranke i države.

- Danas imamo priliku pokazati da biramo najboljeg od dobrih kandidata, jer socijaldemokrati nikad ne biraju manje od dva zla, rekla je Antunović.

Izaslanicima je poručila da je u svom radu učinila sve što može kako ne bi bila prepreka, nego poticaj jedinstvu stranke, a obećala je da će, dobije li povjerenje, pomiriti različitosti u stranci i usmjeriti ih prema najvažnijem cilju - pobjedi na parlamentarnim izborima.

Milan Bandić odgovorio je, pak, na primjedbe koje su neki delegati iznijeli na njegov politički stil, tvrdeći kako mu je obraz čist.

Sebe je nazvao "Račanovim đakom koji je u međuvremenu završio dva fakulteta", te istaknuo kako prvog SDP-ova predsjednika nitko ne može zamijeniti, nego samo nastaviti tamo gdje je Račan stao.

- Pa što je kontinuitet Račanove politike, ako nije socijaldemokratski Zagreb, upitao je Bandić.

Delegatima je obećao da će, ukažu li mu povjerenje, odmah krenuti u "opću mobilizaciju onih koji žele raditi".

Ocijenio je da SDP mora širiti svoj koalicijski potencijal prema umirovljenicima, regionalnim strankama i nacionalnim manjinama, ocijenivši kako je upravo nedostatak politike prema tim skupinama SDP 2003. koštao izbora.

Zoran Milanović istaknuo je da na čelu SDP-a kao pobjedničke stranke želi hrvatskim građanima ponuditi optimizam, poštenje i toleranciju, prekinuti s prošlošću i okrenuti se budućnosti.

- Želim da Hrvatska osim najdražeg postane najbolje mjesto za život. Treba nam novi optimizam i snaga za razvoj ovoga društva, a to nitko ne može bolje od SDP-a, rekao je.

Stranku, pak, želi okrenuti inovativnosti i odlučnosti "do
maksimuma", ojačati SDP-ovo zajedništvo i snagu njegova tima, te, kako je rekao, ucrtati Hrvatsku na političku kartu Europe kao još jednu državu kojom vlada ljevica.

Tonino Picula uvjeren je da će iduća izborna konvencija 2008. biti konvencija stranke koja vlada Hrvatskom.

Kao budućem predsjedniku SDP-a cilj mu je, kaže, pobijediti i na parlamentarnim izborima, te kroz SDP na vlasti ojačati osjećaj sigurnosti građana, novo zapošljavanje i gospodarski razvoj, objaviti rat korupciji, posebnoj onoj u vlasti i politici.

Težište stranačkog rada Picula želi staviti na zaštitu radnika i
umirovljenika, na novu društvenu solidarnost, a unutar stranke ojačati SDP i provesti njegovu organizacijsku prilagodbu novim okolnostima.

- Pobjeda na državnim izborima mora značiti i veću snagu unutar SDP-a. Važno je pobijediti na izborima, ali je još važnije opravdati povjerenje građana, poručio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene