Članovi SDP-a danas biraju novog predsjednika ili predsjednicu. Za poziciju na kojoj je sjedio Zoran Milanović, bori se sedmero kandidata. Svaki od njih obećava velike promjene.


Onoga tko će preuzeti mjesto lidera oporbe i ljevice - članovi SDP-a će izabrati izravno po principu jedan član - jedan glas. Tko će naslijediti Zorana Milanovića, postati novi šef oporbe, a u budućnosti možda i hrvatski premijer danas odlučuju u toj stranci.

Vezani članci Zoran Milanović Milanović oštro udario po Plenkoviću zbog obuke ukrajinske vojske: "Taj smiješni nasilnik maltretira svoju Vladu i Sabor" Zoran Milanović i Karl Nehammer - 3 Austrijski kancelar razgovarao s Milanovićem: Iz Ureda predsjednika objavili koje su bile teme

"Nema jasnog favorita, jer da se profilira jedna osoba koja ima ono nešto, kako ste vi to lijepo pitali, onda bismo imali jednog ili dva kandidata", smatra politički analitičar Tihomir Cipek.

Umjesto toga, kandidata je sedmero. Hoće li biti lako ući u cipele Zorana Milanovića, kandidati u SDP-u vide šaroliko. "Mislim da je imam veći broj noge. Ali ono što očekujem (smije se), mislim, da se malo našalim. Sasvim sigurno SDP-u treba veća potpora nego što je do sad imao, moramo vratiti povjerenje među članice i članove", kaže Davor Bernardić.

U utrku u kojoj svaki član bira svojeg favorita, krenuli su s različitih pozicija. "Razgovarao sam s tisućama članova i to je najdragocijenije u ovoj kampanji", rekao je Orsat Miljenić.

Ranko Ostojić i danas je među članovima na Korčuli. Svi kandidati u pretkampanji i kampanji obišli su članstvo, održali pet velikih debata. "Bez obzira koliko ljudi me poznavali od ranije, rekao sam bitne elemente u svojoj političkoj kampanji", ističe Tonino Picula.

"Vidljivo je da su neki kandidati imali više materijalnih i financijskih resursa pa su uspjeli obići cijelu Hrvatsku i sve naše organizacije. Ja se nadam da u budućnosti upravo taj aspekt neće biti presudan", istaknula je Karolina Leaković.

Svi oni žele SDP koji će pobjeđivati HDZ i kada, kako kažu, nije na koljenima. "Na način da SDP postane ponovno aktivistička stranka, stranka koja je okrenuta prema građanima i da postane stranka jakih lokanih organizacija", kaže Gordana Sobol.

"Vraćanje opet na lijevi centar i naravno politike koje su u službi ljudi", dodaje Vesna Škulić.

Slabili bi utjecaj predsjednika, a jačali stranačka tijela. No ta formula ne mora biti nužno pobjednička, smatra profesor Cipek. "Stranke su borbene organizacije, one moraju biti na neki način hijerarhijski ustrojene i moraju imati lidera koji će odlučivati", ističe Cipek.

Tog lidera, sasvim je izvjesno, u SDP-u bi mogli izabrati tek u drugom krugu.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju